Könnyű, nyári leves, amibe én bele szoktam menteni a vasárnapi leves alaplevét is (feltéve, ha marad, de ritka, hogy ne maradjon). Talán az egyetlen zöldségleves, amit hidegen is szeretek és aminek az ízesítésével a legtöbbet játszadoztam.
Hozzávalók:
- 60 dkg zsenge cukkini héjastul
- 4 dkg vaj
- kisebb fej vöröshagyma
- 5-6 friss bazsalikomlevél
- 8 dl leveslé (ha nincs, akkor víz+1,5 leveskocka)
- 2 dl főzőtejszín
- fél kávéskanál bors
- só ízlés szerint
- és amit rátok bízok: csipet szerecsendió vagy 1 cikk fokhagyma vagy kevés petrezselyemzöld vagy pár szál metélőhagyma (érdemes mindegyikkel kipróbálni, mi a zöldhagymát találtuk a leginkább ízben hozzáillőnek)
Elkészítés:
- a cukkinit 2-3 cm-es karikákra felvágjuk, aztán kockázzuk négyfelé (vagy fordítva)
- az olvasztott vajon kicsit megpároljuk a hagymát, rádobjuk a cukkinit, 1-2 percig pirítjuk, majd leveslével felengedjük (amennyi ellepi) és sót, borsot rászórva puhára főzzük, a végefelé a bazsalikomleveleket és a választott fűszert is hozzádobjuk
- botmixerrel talán azonnal pépesíthető, én szoktam kicsit hűlni hagyni és a turmixgépben forgatom meg, levesléből annyit hozzáadva, hogy a gépnek is kényelmes legyen
- a maradék levessel felöntjük, felforraljuk, majd a tejszínt is hozzáöntjük és hagyjuk ismét egyet forrni
- melegen is finom, hidegen talán még finomabb és tálalható levesgyönggyel, reszelt sajttal, fokhagymás krutonnal vagy akár finom vajgaluskát is szaggathatunk bele
Különböző, krémlevesekbe illő levesbetéteket ezekben a bejegyzésekben találsz:
Tejszínes karfiolleves vajgaluskával
Gombakrémleves fokhagymás krutonnal
Extra tipp: a cukkini egy része (pl. 3:1 arányban) helyettesíthető krumplival, így nem lesz annyira "tökös", de talán azoknak is jól fog esni, akik nem élnek-halnak a cukkiniért.