Először csak a hólabda megmaradt piskótáját szerettem volna értelmesen felhasználni, de mostmár tudatosan is készítek Fekete-erdő pohárkrémet, nem másból, mint kakaós omlós kekszből. Nagyon megszerettük ezt a könnyű, meggyes-habos, villámgyors finomságot.
Hozzávalók:
(6 adag)
- 20 dkg édes, omlós, kakaós keksz (vagy maradék kakaós piskóta)
- 3 dl 20%-os tejföl
- 2 dl habtejszín (min. 30%-os)
- 6 evőkanál cukor
- 1 evőkanál zselatin
- vanília
- 1 üveg meggybefőtt (720 g-os szokott lenni az enyém)
- 1 kávéskanál rumaroma (sokat dob az ízén, de persze nem kötelező)
- díszítéshez tejszínhab, csokireszelék
Elkészítés:
- a kekszet apróbbra tördeljük, morzsoljuk (nem szoktam ledarálni, hadd legyenek benne darabok is)
- a tejfölbe belekeverjük a cukrot és a vaníliát
- a tejszínt habbá verjük
- a zselatint 3 evőkanál vízben megduzzasztjuk, majd felmelegítjük (szinte forrásig, de forrnia nem szabad), a meleg vízben oldódásig kevergetjük
- a felvert habhoz fokozatosan adjuk hozzá az édes tejfölt (én közben is verem), legvégül pedig szűrőn keresztül a zselatint is belecsepegtetjük a krémbe
- a meggyszemeket meglocsoljuk 1 teáskanál rummal, átforgatjuk (nem nyomkodom ki a levét, mert ez segít a kekszet megpuhítani)
- a poharakba rétegezzük a hozzávalókat a következő sorrendben: kevés krém→keksz →meggyszemek→krém→keksz→meggyszemek→krém (ha még maradt)→tejszínhab→csokireszelék
A legfinomabb akkor lett ez a desszert, amikor a hólabdából nemcsak piskóta, de egy kevés vajaskrém is megmaradt. Teltebb ízűvé tette, tehát ha van bármilyen vaníliás krémetek, mindenképp mentsétek bele egy rétegnek.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.