Piha-puha kakaós piskótalabda, amit vaníliás krémmel burkolunk és finom kókuszreszelékbe forgatunk bele. Ha a teteje is krémes-kókuszos, akkor nevezem én hólabdának, ha csokimáz megy rá, az a kozáksapka. (Holott fogalmam sincs, hogy néz ki a kozákok sapkája.)
Hólabdát sütöttem már sárga piskótával is, hogy tényleg fehér legyen az egész, úgy kevésbé kandikál ki a krém alól a tészta, ez igaz, de kakaósan azért finomabb ez a sütemény. Trükköztem is egyszer-kétszer, nem szaggattam, csak a megsült lapot lekentem vastagon krémmel, leszórtam kókusszal, mondjátok meg miért, de még ízben sem hasonlított?! :( Marad tehát a "pepecs", úgy látszik, ennek ez a lelke. :D
Hozzávalók:
(kisebb, 20×30 cm-es tepsihez)
Piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál forró víz
- 25 dkg cukor
- 18 dkg liszt
- 1 nem teljes tasak sütőpor
- 2 evőkanál kakaó
Krémhez:
- 15 dkg vaj+1 púpos evőkanál porcukor
- 1 vaníliapuding 2 evőkanál cukorral, 3 dl tejben megfőzve
Csokimázhoz:
- 2 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál porcukor
- pár csepp víz
- 1-2 dkg vaj
Elkészítés:
- a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, vízzel, hozzászitáljuk a kakaót, a sütőporos lisztet, aztán a habot is beleforgatjuk óvatosan
- sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük, kihűtjük, pohárral gömböket szaggatunk a tésztából
- a krémhez megfőzzük a pudingot, kihűtjük, összekeverjük a porcukorral kihabosított vajjal
- a kiszaggatott gömböket kétfelé vágjuk, krémmel összeragasztjuk és oldalról is lekenjük krémmel, aztán beleforgatjuk kókuszreszelékbe (villára szúrva a legegyszerűbb)
- a tetejét is krémezhetjük, kókuszolhatjuk vagy azt mártsuk csokimázba
- a csokimázhoz simára keverjük a kakaót a porcukorral és a pici vízzel, felfőzzük, tűzről levéve hozzáadjuk és olvadásig kevergetjük benne a vajat
Jó étvágyat! :)