Katarzis

Trükkök facebook-bosszúságokra

2015. március 25. - Katarzis blog

Ha beírjuk a keresőbe, hogy facebook-trükkök, jön ki bőven találat különleges billentyű-kombinációkról, külső appok használatáról és találunk leírásokat vicces ötletekre is.

 Én most nem ilyen trükköket hoztam. Egyszerű funkciókat mutatok be, ami sokaknak egyáltalán nem újdonság. Mondanám, hogy kezdő facebookozóknak ajánlom, de talán a "régi motorosoknak" is jól jöhet egy-két használati utasítás, hogy hasznosan és élvezetesen tudjuk  kihasználni az ott töltött időt.

 

        1. Kényszer-megosztás

   Sajnos még mindig vannak oldalak, amelyek csak akkor engedik elolvasni a tartalmakat, ha először megosztjuk azokat a facebookon. Ez minden, csak nem korrekt, egyrészt, hadd döntsem már el mindenki maga, hogy mit lájkol, mit oszt meg, másrészt abszurd, hogy akinek nincs facebookja,  az emiatt nem tekinthet meg egy facebookon kívüli tartalmat. Én általában válaszul erre a követelésre, azonnal távozok is onnan "szépeket" kívánva a szerkesztőknek, és ha legközelebb az oldal url-jét látom egy cikk alatt, már nem is érdekel, mit akar mondani,  kecsegtethet bármilyen izgalmas sztorival a továbbiakban. Pedig van megoldás, hogy megnézhesd a cikket anélkül, hogy az ismerőseidet megbotránkoztatnád,  hogy "Jé, ez miket olvas!" Egyszerűen úgy kell megosztani, hogy "csak én."  Így más nem látja sem a hírfolyamban,  sem az idővonaladon. Utána még ezt is törölheted, hogy te se látsd tovább, ha úgy ítéled, hogy kukába való.

A csak én a további lehetőségek alá van elrejtve.

 

      2. Mentés

   Szerencsére vannak igényes oldalak, ahol igazán hasznos és érdekes cikkeket olvashatunk, amelyeket  kényszerlájkolás nélkül is megosztásra érdemesnek találnak ismerőseim. Gyakran  érdekel engem is, nyitnám is, ha épp nem rohannék a hírfolyamban, görgetek gőzerővel, nincs időm akkor elolvasni komolyabb tartalmakat.  Ha lájkolom, azt a tevékenységnaplómból visszakereshetem ugyan, de a fejlesztők konkrétan erre találtak ki nemrég (? tavaly nyáron!) egy igen hasznos funkciót.  A cikkeket, videókat, zenéket el lehet menteni az oldalon és onnan bármikor visszakereshető.

 

  És hol keresd, ha már van időd? A kezdőlapon, balra, közvetlenül a fényképed alatt. Ott találod őket szép sorban; amit elolvastál, törölheted is.

 

     3. Idővonal-takarítás

   Még itt is? Igen, néha muszáj. Vannak dolgok, amelyek csak ideig-óráig érvényesek, ezeket jól tesszük, ha töröljük, ha már nincs jelentőségük. Nem, nem a képeslapokat, köszöntéseket értem ezen, mert azokat később is szívet melengető végignézni, hanem eseményekre,  felhívásokra,  idejétmúlt megosztásokra gondolok és leginkább a vírusokra, amik teleszemetelik az idővonalunkat akkor is, ha csak az ismerőseinket fertőzte meg.  A múltkor például 3 napig nem voltam a facebookon, ez idő  alatt 5 ismerősöm vírus-generálta szex-videójában lettem  megjelölve. Ezeket a jelöléseket más esetben azonnal törlöm, így az idővonalamról is eltűnik, mihelyt észreveszem. Ha csak töröljük, attól még rajta maradunk, ezért ilyenkor a jelölés eltávolítása opcióra kattintsunk, így a továbbiakban semmi közünk hozzá.

   Ha viszont egyáltalán nem akarjuk, hogy ott bármi megjelenjen a tudtunk és akaratunk nélkül, beállíthatjuk, hogy kapjunk ezekről még előtte értesítést. Ezt a a beállításoknál az  "idővonal és megjelölés" alatt lehet kiválasztani. Születésnapok táján ezt érdemes visszaállítani, mert nem lesznek  kellemes meglepetés-képeslapok az idővonalunkon, csak miután mindegyiket egyenként engedélyeztük.

     4. Korlátozott lista

  Szerintem mindenkinek van olyan ismerőse,  akinek örül is hogy ismerős, meg nem is. Törölni nem akarja, mert az sértő lehet, letiltani sem, mert végülis nem adott rá okot, de mégsem szeretné vele megosztani a nyaralós képeket, sem azt, hogy milyen jó volt a hétvégi buli. Nos erre találta ki a facebook a korlátozott listát. Az ismerős ismerős marad, de csak azokat a bejegyzéseket, megosztásokat, fényképeket láthatja, ami a nagy nyilvánosság előtt sincs elrejtve, tehát amit bárki idegen is lát, ha az oldaladra téved.

  A korlátozott listára bal oldalt, az ismerősök (továbbiak) menüpont alatt tudsz embereket kiválasztani, ha úgy érzed, szükséged van rá hogy biztonságban érezd magad. Nekem szerencsére "ez a lista pillanatnyilag üres".

 

      5. Üzenetek.

   Ismerőseink üzeneteit egész biztosan megkapjuk. Ha viszont egy idegen ír ránk, az kerülhet az egyéb mappába vagy a levélszemétbe is. Ezt külön nem jelzi ki a facebook, tehát ha úgy gondoljuk, nemcsak az ismerőseink írhatnak nekünk fontos üzeneteket, akkor érdemes néha ezekbe a mappákba is bekukkantani.

        6. Játékfelkérések.

    Hát persze, hogy az agyunkra megy.  Sokan végső elkeseredésükben már ilyesmiket posztolgatnak: "törlöm, aki játékfelkérést küld!" Aztán másnap ismét kapjuk, nem használt a fenyegetés. Igen, mert egyetlen ismerősöd sem küld pont neked. Azt az alkalmazás küldi automatikusan, az ebbe való beleegyezés a feltétele annak, hogy az illető játszhasson. Egyetlen megoldást tehetsz, folyamatosan kapcsolod ki az újabbnál újabb játékok értesítéseit, azonnal, ahogy megkapod.  Egér az értesítésre, ×-jel ekkor megjelenik, Kikapcsolod a ... játék értesítéseit? Kikapcsolod! Ettől a játéktól már nem szabad több értesítést kapnod akkor sem, ha az összes ismerősöd elkezd vele játszani.

 

 

     7. Megosztások.

    Megosztani mindenki tud, ezzel kapcsolatban csak egyetlen apróság. Úgy is fel tudod hívni az ismerősöd figyelmét valamire, ha nem nyilvánosan osztod meg az idővonalán,  se nem megjelölöd rajta, hanem egyszerűen elküldöd neki privát üzenetben. A megosztásoknál ezt a lehetőséget is felajánlja a facebook.  Több ismerősnek is mehet egyszerre, épp mintha jelölnéd őket.

 

 

Ezek az apróságok a facebook alapvető funkciói közé tartoznak, mégis úgy tapasztaltam, nem mindenki ismeri őket, s gyakran bosszankodunk, szidjuk ezt az oldalt, pedig egyszerű beállításokkal személyre tudjuk szabni, s a legtöbb, gyakran ismételgetett negatívumot ki tudjuk ezáltal küszöbölni.

 

    Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása