Katarzis

Illatosító zselé házilag

2015. november 04. - Katarzis blog

Odakint egyre barátságtalanabb az idő. Az ősz már nagyon elmúlóban van, a télnek igazából még nyoma sincs, ilyenkor csak bent a melegben szeretünk már lazítani. Ebben az időszakban mindenki igyekszik a lakását meghitté, még otthonosabbá varázsolni, és ehhez persze a jó illatok is hozzátartoznak.

 A természetes illatosítókon (levendula, potpourri, szárított narancshéj) kívül jó megoldás lehet az illatosító zselé is, amiből persze vásárolhatunk boltit is, de odahaza is nagyon egyszerűen elkészíthető.

 Nincs másra szükség csak egy tasak zselatinra (10 grammnyi belőle) és pár csepp illóolajra, amelynek az illatával szívesen megtöltenétek a lakás légterét.

 Keressetek valamilyen szép formájú üveget vagy pohárt, fontos, hogy széles szája legyen, tehát minél nagyobb felületen tudjon párologni az illatosító. Én most egy olyanba öntöttem, amiben eredetileg is aromás zselégyertya volt.

 

Illatosító zselé házilag

 

               Elkészítés

 

  1,25 dl vizet felforralok, kikapcsolom, várok egy percet, aztán keverem bele a zselatint. Feloldódásig kavargatom, majd hagyom kicsit hűlni. Nem várom meg, hogy elkezdjen zselésedni, hozzáadok 10-15 csepp illóolajat, amit amíg az állaga engedi többször is beleforgatok a nyálkás folyadékba. Ha ezt elhanyagoljuk, az összes olaj a zselé felszínén marad, onnan pedig hamar elpárolog, a megmaradt zselédarab nem lesz igazán intenzív illatú. De amikor már kezdi elveszíteni folyékonyságát, ne nyúljunk hozzá, hadd legyen szép sima a felülete.

   A zselét pár csepp ételszínezékkel meg is festhetjük, így lesz igazán látványos. 

   Az én illatosítóm most levendula illatú. Hozzáillő színt kéket találtam itthon. 

  Egy ilyen illatosító több héten keresztül ontja magából az illatot.

 Illóolaj helyett én már készítettem rosszul választott parfümmel is, az illata tetszett továbbra is, csak nem igazán éreztem hozzám illőnek, így zselébe zárva, majd a szoba levegőjébe kiszabadulva mégiscsak eleget tehetett rendeltetésének. :)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása