Katarzis

Mákos-meggyes muffin gluténmentesen

2023. május 01. - Katarzis blog

Soha nem kell félni, hogy időhiány miatt nem lesz sütink, ha van egy jó muffin-receptünk. A muffin pedig olyan tészta, melyen a gluténmentesség nem is igen vehető észre.

meggyes_makos_muffin.JPG

Egy szigorúan gluténmentes és valamelyest mérsékelten édes desszertre volt szükségem, melyen a hagyományosan étkezők sem veszik észre a turpisságokat. Cukorhelyettesítő használata ki volt zárva, ezért  a kristálycukron kellett spórolnom, hogy ne menjen a minőség rovására. Azt hiszem, ez az adag csupán 5 csapott evőkanál cukorral még igazán élvezhető, ha valakinek esetleg mégsem, a porcukor tálaláskor csodákra képes. A rizslisztet fele-fele arányban vettem a fehéret és a barnát, a másik száraz hozzávaló pedig a mák, amiről tényleg csak jókat tudnék írni, egy egészséges alapanyag, tele ásványi anyagokkal és rostokkal. Sajnos a legtöbb mák nyomokban glutént tartalmazhat, én most a Kalifa darált mákját találtam, melyen ez a nyomokbanos infó szerepelt: "A termék földimogyorót, dióféléket és szezámmagot csomagoló üzemben készült." Remélem, hogy a glutén is említésre kerülne, amennyiben előfordulhat benne.

Hozzávalók:

(18 db muffinhoz)

  • 3 egész tojás
  • 5-7 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor (Haas vagy Dr. Oetker)
  • 1 dl olaj
  • 3 dl tej (mi laktózmentest használunk)
  • 130 g darált mák
  • 210 g rizsliszt (fele fehér, fele barna)
  • 2 csapott kávéskanál szódabikarbóna (pl. Lucullus)
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

Elkészítés:

  • a tojásokat kicsit felverjük a cukorral, vaníliával (nem kell habosra, épp csak annyira, hogy jól összekeveredjenek)
  • hozzáadjuk az olajat, tejet
  • végül belekeverjük a mákot és a szódabikarbónával elkevert liszteket (sokkal hígabb masszát kapunk, mint a búzalisztes változatok)
  • a meggyet lecsepegtetjük
  • a sütőt előmelegítjük 190 fokra
  • a muffinformát kibéleljük a kapszlikkal
  • mindegyik aljába 1 kanál tésztát teszünk, aztán jön mindegyikbe 3 szem meggy, végül 2 kanál tésztát kanalazunk mindegyikbe (majdnem tele is lettek a formák)
  • az előmelegített sütőbe toljuk
  • 12 perc eltelte után jöhet egy tűpróba, ha szükséges, akkor még 1-2 percre visszatehetjük
  • mint a legtöbb muffin csak kicsit hűlve jön ki szépen a papírból

meggyes_makos_muffin.JPG

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása