Soha nem kell félni, hogy időhiány miatt nem lesz sütink, ha van egy jó muffin-receptünk. A muffin pedig olyan tészta, melyen a gluténmentesség nem is igen vehető észre.
Egy szigorúan gluténmentes és valamelyest mérsékelten édes desszertre volt szükségem, melyen a hagyományosan étkezők sem veszik észre a turpisságokat. Cukorhelyettesítő használata ki volt zárva, ezért a kristálycukron kellett spórolnom, hogy ne menjen a minőség rovására. Azt hiszem, ez az adag csupán 5 csapott evőkanál cukorral még igazán élvezhető, ha valakinek esetleg mégsem, a porcukor tálaláskor csodákra képes. A rizslisztet fele-fele arányban vettem a fehéret és a barnát, a másik száraz hozzávaló pedig a mák, amiről tényleg csak jókat tudnék írni, egy egészséges alapanyag, tele ásványi anyagokkal és rostokkal. Sajnos a legtöbb mák nyomokban glutént tartalmazhat, én most a Kalifa darált mákját találtam, melyen ez a nyomokbanos infó szerepelt: "A termék földimogyorót, dióféléket és szezámmagot csomagoló üzemben készült." Remélem, hogy a glutén is említésre kerülne, amennyiben előfordulhat benne.
Hozzávalók:
(18 db muffinhoz)
- 3 egész tojás
- 5-7 evőkanál cukor
- 1 vaníliás cukor (Haas vagy Dr. Oetker)
- 1 dl olaj
- 3 dl tej (mi laktózmentest használunk)
- 130 g darált mák
- 210 g rizsliszt (fele fehér, fele barna)
- 2 csapott kávéskanál szódabikarbóna (pl. Lucullus)
- 1 üveg magozott meggybefőtt
Elkészítés:
- a tojásokat kicsit felverjük a cukorral, vaníliával (nem kell habosra, épp csak annyira, hogy jól összekeveredjenek)
- hozzáadjuk az olajat, tejet
- végül belekeverjük a mákot és a szódabikarbónával elkevert liszteket (sokkal hígabb masszát kapunk, mint a búzalisztes változatok)
- a meggyet lecsepegtetjük
- a sütőt előmelegítjük 190 fokra
- a muffinformát kibéleljük a kapszlikkal
- mindegyik aljába 1 kanál tésztát teszünk, aztán jön mindegyikbe 3 szem meggy, végül 2 kanál tésztát kanalazunk mindegyikbe (majdnem tele is lettek a formák)
- az előmelegített sütőbe toljuk
- 12 perc eltelte után jöhet egy tűpróba, ha szükséges, akkor még 1-2 percre visszatehetjük
- mint a legtöbb muffin csak kicsit hűlve jön ki szépen a papírból
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.