Katarzis

Borscs, az orosz céklaleves

2015. december 03. - Katarzis blog

   Azt hiszem, nincs még egy leves a világon, melynek annyi változata és elkészítési módja létezne, mint a borscsnak. (És 100 különböző receptből 50 eredeti! )

   És tényleg, készülhet ez csontból, csontos húsból vagy akár hús nélkül is.  Zöldségek tekintetében is vannak változatai, ti például gondoltátok volna, hogy létezik céklamentes is?

 

borscsleves recept

 

  Én most nem a legklasszikusabb, hanem a hús nélküli változatot írom le részletesen, aztán a recept végén kiegészítem, hogy mit kell másképp, ha mégis húsosan szeretnétek megkóstolni. (Nincs lényeges különbség az elkészítés menetében. )

 

Hozzávalók:

 

  • fél deciliter olaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3 liter víz
  • 45 dkg vegyes leveszöldség (a sárgarépa fontos (15 dkg), de karalábé (15 dkg), zellergumó (egész kicsike darab), petrezselyemgyökér (1-2 szál) nincs az eredeti orosz receptben, én azért mindig teszek bele mindegyikből egy-egy keveset)
  • 2 teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt bors (vagy szemes, én az őröltet azért szeretem jobban benne, mert ez a leves nem szűrődik, és nem szeretnék ráharapni)
  • 1 zöldpaprika
  • 2 babérlevél
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg káposzta
  • 30 dkg burgonya
  • 20 dkg cékla
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 csokor petrezselyem, melyhez kötök 3-4 szál zöld kaprot is
  • 2 evőkanál liszt
  • tálaláshoz tejföl, apróra vágott zöld kapor

 

A hozzávalókat a fazékba pakolás sorrendjében írtam, és minden alapanyagot hámozva, tisztítva mértem le.

 

Elkészítés:

 

  Egy 5 literes fazékban kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát. A zöldségeket meghámozzuk, a répákat felkarikázzuk, a karalábét, kis darabka zellert felkockázzuk. Pirítjuk őket kicsit a hagymás olajban, rányomjuk a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 3 liter vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket is és majdnem készre főzzük a zöldségeket. Addig legyaluljuk a káposztát, megpucoljuk, felkockázzuk a krumplit, a céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

   Most lesz szükség egy serpenyőre. A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját. Óvatosan a levesbe öntjük. (Csak az íze miatt kell, a szalonnakockákat sokan egyáltalán nem szeretik a levesekben.) Egy szalvétával kitöröljük a serpenyőt és ebben megpároljuk a reszelt céklát a paradicsomlével. Ha pürét használunk, akkor 1 kis doboznyi elég és merjünk hozzá a levesből, ha esetleg besűrűsödik a paradicsomlé és még kemény a cékla, akkor is innen pótoljuk a folyadékot. (A borscs szép színének ez a titka. Külön megpárolni, lehetőleg minél rövidebb idő alatt a céklát. A teljes levessel már csak összeforralni. Ha sokáig főzzük, akkor elveszti színét, maga a reszelt cékla is kifehéredik.) Amíg a cékla párolódik, a krumplit és a káposztát is belefőzzük a levesbe.

   Ha már minden puha, a cékla is a serpenyőben, akkor öntsük egybe. A leves ezzel kész. Én még szoktam adni hozzá egy kevés rántást, egész világosat, zsemleszínűt, ezzel felforr és kikapcsolom. Ha nem érzem elég ízletesnek, akkor dobok hozzá egy leveskockát (általában nem használok, de ha valamit ízetlennek érzek, rakok bele és ebből nem is csinálok lelkiismereti kérdést.)

  Mindenképp tejföllel tálaljuk! Nem csupán egy díszítő elem, az maga a leves lelke. Egy nagyon finom, sűrű, laktató, (zöld kaporral kifejezetten fenséges) ételt kapunk általa.

   Ha megfőtt, hagyjuk 2-3 órát állni, úgy érnek össze az ízek. Másnap, melegítve a legfinomabb.

   Sok helyen olvastam, hogy cukorral, citromlével is ízesítik, én ezeket kihagyom belőle, a zöldségek így is túl édessé teszik, savanyításhoz pedig ott a tejföl, igaz, citrom is mindig van itthon, ha valaki szeretne bele.

 

Hússal készítve

 

  Borscsleveshez a marhahús vagy a sertésoldalas az igazi, én általában sertés színhússal készítem, de akár csirkéből is lehet, úgyis a zöldségek dominálnak benne. A 3 liter vízhez 60-80 dkg húst lehet számolni.

  A csontos húst hideg vízben tesszük fel főni, mint amikor húslevest főzünk. Ha apróhúsunk van, akkor pörköltalapot készítünk, és a fent leírt módon adagoljuk hozzá a zöldségeket. Húsos borscsba nem kell szalonnás ízesítés!

  Borscs leveshez tökéletes a (vasárnapi) húsleves maradéka is, főzzük bele a leveslébe a káposztát, krumplit, adjuk hozzá a céklát, kevés rántást és (ha van) a maradék húst.

 

Jó étvágyat!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Margit Bak 2016.01.27. 08:33:04

Ez csak nagyon távolról hasonlít az eredetihez. A céklát héjában főzük meg elötte és a hagymával és lereszelt répával eggyütt pároljuk valamint egy leheletbyi ecetel marad meg a szine. Száraz babot tesznek bele és nem petrezselymet. Egyáltalán nem kell bele piros paprika és rántás!

Katarzis blog 2016.01.27. 12:05:10

Nem is írtam, hogy ez lenne az eredeti. Egy egyszerűsített változat ez, hogy ne kelljen a céklával annyit bajlódni. Szeretjük benne a sokféle zöldséget, de amint írtam is, az eredeti orosz receptben nincs se karalábé, se zeller, se petrezselyemzöld. A répát is karikákra szoktam vágni, soha nem reszelem le. Soha nem teszek bele babot, s mivel ebben most hús sincs, a leve híg, mint egy zöldséglevesnek. A rántás ezen ellensúlyoz kicsit, tartalmassá teszi, nem rontja el, van aki tejfölös habarással sűríti . Kárpátalján készítik szinte ugyanígy, ahogy leírtam. A pirospaprikázás az már csak rossz magyar szokásom. Petrezselyemzöldet semmi kincsért ki nem hagynám semmilyen zöldséglevesből. :) Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet, hogy babbal is készülhet borscs, nem lehet rossz, egyszer kipróbálom úgy is. :)
süti beállítások módosítása