Egyetlen sütivel sem bajlódtam még annyit, mint a whoopie pie-vel. Annyira egyszerű és elronthatatlan, mégis sikerült sorozatosan bénáznom, például egyszer kihagytam a szódabikarbónát, másszor meg kétszer annyi vajat tettem bele, mint amennyi szükséges.
Megérte nem feladni! :D Ez a süti ízre sem okozott csalódást (mint sok látványédesség), sőt, sokkal de sokkal finomabb, mint elképzeltem. (A krémjét annyira imádom, valószínű, hogy kipróbálom piskótatekercsben is.)
Hozzávalók:
Korongokhoz:
- 8 dkg lágy, de nem megolvadt vaj
- 13 dkg cukor
- 20 dkg joghurt (házi is jó, csak ne legyen nagyon savós)
- 1 kávéskanál vanília-kivonat
- 1 nagyobb tojás fele (feltörni, villával fellazítani, és a felét önteni csak hozzá)
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- 3 dkg kakaó
- 18 dkg liszt
Krémhez
- 12 dkg vaj
- 10 dkg mascarpone
- 16 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 kanál citromlé
- 1 teáskanál zselatin
Elkészítés:
- a vajat kikeverjük a cukorral, tojással, joghurttal, vaníliával
- hozzáadjuk a liszttel elkevert kakaót és szódabikarbónát
- tepsibe sütőpapírt terítünk és habzsákkal kis halmokat nyomunk, nem nagyokat, kb. 4 cm-eseket, egymástól 3-4 cm-re, legyenek szép kerekek, de ha nem egyenletes a teteje, az nem baj, szépen el fog simulni sülés közben (ha utáltok habzsákot mosogatni, akkor egy sarkán kivágott zacskóval is ügyesen meg lehet ezt a részét oldani)
- 180°-os sütőben 12 perc alatt készre sül
- szedjük le a papírról, hagyjuk kihűlni, addig elkészíthetjük a krémet:
- keverjük jól ki a porcukrot a vajjal, aztán adjuk hozzá a mascarponét és a citromlevet is
- duzzasszuk meg a zselatint négy teáskanál vízben, aztán oldódásig melegítsük és kihűlve keverjük lassan a vajas krémbe
- legvégül a reszelt citromhéjat is adjuk hozzá, tegyük hidegre a folyékony krémet, s mikor már dolgozni kezd benne a zselatin, ragasszuk össze bőséges krémmel a korongokat
Jó étvágyat!