Katarzis

Jocó bácsi és a "zöld elefánt kihívás"

2017. április 03. - Katarzis blog

 Nem írtam róla, mert nem akartam írni róla. Én kis naiv azt hittem, hogy egy ilyen őrületet, mint ez a "kék bálna" majd megállítanak az országhatárok, a nyelvi akadályok. Nekünk itt, Kárpátalján, már egy hónappal ezelőtt konkrétan emiatt volt egy szülőértekezlet, mert ugye hiába vagyunk magyarok és járnak a gyerekek magyar iskolába, a  Vkontakte ugyanúgy elérhető számukra is, mint a facebook. És nem is rosszabb semmivel a mi közösségi oldalainknál, de általa máris egy karnyújtásnyira (kattintásnyira) vagyunk az ilyen és hasonló szervezetektől.

   Itt már a rendőrség, pedagógusok, gyermekvédők is foglalkoztak az üggyel, a szóbeszéd szerint találtak is gyerekeket aggodalomra okot adó gyanús testi jelekkel (nem a mi sulinkban, s bár valószínűbb, hogy az is "csak" egy pengével "játszadozás" eredménye, nem igazán megnyugtató az eset így sem). Az egyik ismerősöm viszont a saját szemével látta az egyik ilyen kihívást: egy gyerek rohant ki az úttestre, épp abban a pillanatban, amikor 50-50 % esélye volt, hogy a feléje tartó jármű vagy elüti vagy még éppen-éppen átér előtte a túloldalra. A társai az utcaszélen kamarázták a mutatványt. (Itt sem biztos, hogy a feladat a kék bálnához köthető, de félő, hogy ez a rettenet mostmár gombamód szaporodik, hiszen a kitalálóiról, kivitelezőiről lassan az egész világ beszél, nem kell tehetségesnek lenni dicsérendő dologban, így is híressé lehet válni, hogy a kisszobámból megfélemlített gyerekeket veszek rá az őrültségre!)

    Nem akarok jobban belemélyedni a szomorú tényekbe, írtak már erről elég sokat komoly hírportálok, szülők, nézzetek utána, tudjatok róla, hogy létezik, reális ez a veszély, (nem csupán a média kapta fel), beszélni kell róla, a gyerekkel is tisztázni kell, mi ez, miért veszélyes, mi az, ami tilos, de nem biztos, hogy az a helyes, ha ezeket a tragikus történeteket a gyerekek előtt éjjel-nappal lebegtetjük, akaratuk ellenére ízekre szedjük, mert a visszájára is elsülhet.

 

  Ami viszont nem árthat: szeretet, odafigyelés és törődés, mindig, minden időben. Tudom, hogy tudjátok! :) És találtam még valamit, amit veszély nélkül, korhatár nélkül, mindenki, mindenhol gyakorolhat megelőzésképp. A kék bálna és hasonló szervezetek "munkásságának" alapos elemzése helyett inkább ezeknek a pontoknak a kitárgyalásába :)  merüljünk el a gyerekekkel. Tanítsuk meg őket egymásra is figyelni! És gyereknek maradni, amíg csak lehet, a gyermekkor adta lehetőségeket kihasználni!

Fogadjátok sok szeretettel Balatoni József, vagyis kedvenc tanárunk, Jocó bácsi gondolatait!

   

"Akkor ellenkampány indul...

ZÖLD ELEFÁNT KIHÍVÁS

1. Naponta beszélgess pár szót egy olyan osztálytársaddal, akivel nem nagyon szoktál. Ha megismered, akkor lehet, hogy rájössz, valójában ő is ugyanolyan jó fej, mint a többiek.

2. Naponta mosolyogj rá az utcán, iskolában egy olyan emberre, aki szomorúnak látszik. Figyeld az emberek reakcióit, hogyan reagálnak erre!

3. Olvass és nézz meséket, olyanokat, amiket gyerekként szerettél. Hidd el, nem ciki, ha Tom és Jerry-t vagy Kisvakondot nézel 16 évesen, sőt. Én mind a mai napig nézem gyerekkorom meséit és jót szórakozom rajtuk. Akkor te miért ne tennéd?

4. Naponta segíts valamit otthon a szüleidnek: legyen ez a szemét levitele, a koszos ruha szennyestartóba tétele vagy akár egy finom szendvics készítése vacsorára. Hidd el, a barátaiddal is könnyebben elengednek ezután...

5. Rajzolj kicsi zöld elefántot egy papírlapra és add oda valakinek azzal a kívánsággal, hogy "Legyen szép napod!"

6. Amikor csak teheted, kirándulj, játssz a barátaiddal a szabadban. Nézzetek meg szép helyeket, szép épületeket. Közben pedig nevessetek, szórakozzatok! Ezek a boldog pillanatok nagyon sokáig megmaradnak az ember emlékezetében és könnyedén átlendítik a nehéz pillanatokat!

7. Kérj bocsánatot, ha valakit megbántottál! Ne őrizz haragot, ne fújj rá, hisz valaha jóban voltatok! És biztos, csak egy hülye félreértés, ami miatt összevesztetek. Amiatt meg felesleges fasírtban lenni!

8. Hallgass vidám zenéket, énekelj és ha kedved van, akkor táncolj az utcán, séta közben. Igen, lehet, hogy bolondnak néz valaki, de számít ez? Nem! Az a fontos, hogy te jól érzed magad és kiegyensúlyozott vagy!

9. Minden nap úgy feküdj le aludni, hogy elalvás előtt az ágyban felidézel egy olyan pillanatot, ami az adott napodban jó volt, vicces volt és boldogsággal töltött el! Hidd el, sokkal könnyebben és nyugodtabban alszol el és még az álmod is szebb lesz!

10. Ha ezeket mindet megtetted és megteszed naponta, akkor eszedbe sem fog jutni szomorkodni és mindenféle idióta, önmagadnak ártó kihívásokban részt venni, hisz kiegyensúlyozott leszel, boldog és barátokkal, örömteli pillanatokkal fognak telve a napjaid... Viszont azt se felejtsd el, hogy kamaszként és később felnőttként is természetes az, hogy néha rossz kedved van, mert ez az élet velejárója. Viszont csak rajtad múlik, hogy sajnáltatod magad, vagy nevetsz egyet a világ képébe és mész tovább, előre! :)

Köszönöm mindenkinek, aki csatlakozik és megmutatjuk együtt, hogy a zöld elefánt sokkal erősebb, mint egy nyavalyás kék bálna..."

Forrás

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása