Bár a hamisítás szinte minden értelemben egy negatív fogalom, receptet átvariálni, otthoni körülmények közt kipróbálni és még be is vallani, hogy "ez bizony nem az eredeti," a legártatlanabb trükközés, igaz, néha ez is rejt izgalmakat. :D Egy dolog biztos: soha nem a rossz szándék vezet ilyenkor bennünket... hanem az idő- és kedvhiány...vagy a hozzávalók hiánya...vagy mert egyik-másik alapanyagot nem szeretjük...vagy mert egyszerűen tiltólistás.
Ezért május-június minden hetében lesz egy nap, amikor ismert ételeket készítek a megszokottól kicsit eltérően, ez lesz a Heti hamis. Tartsatok velem!
Kezdjük a gulyáslevessel!
Valamiért számomra csak a bográcsgulyás az igazi gulyás, ami szabad tűzön fő, nekem a világon semmi dolgom vele, és törvénybe van írva, hogy mindig épp akkor nézzek oda, amikor a szakács szúnyogtetemeket, fűszálat (meg még ki tudja mit!) dobál le a leves felszínéről. Tehát teljesen mindegy, hogy marha vagy sertés, vagy egyáltalán nincs hús benne, a gulyás, amit én készítek a konyhámban, a négy fal között, az így is, úgy is hamis. Ez most nem lesz teljesen húsmentes, csirkemellel gazdagítom, az ízén ez gyakorlatilag semmit nem dob, de tartalmasabbá teszi. Ugyanebből a célból kerül bele most kevés sárgarépa, petrezselyemgyökér és a csipetke is, de felénk a bográcsgulyásba soha nem tesznek sem gyökérzöldségeket, sem tésztafélét.
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- teáskanál őrölt pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 csipet őrölt kömény
- 1 csipet majoranna
- 2 evőkanál lecsó (vagy paradicsom, paprika vékony csíkokra vágva)
- 1 sárgarépa, 1 fehérrépa
- 50 dkg burgonya
- csipetkéhez 1 tojás, 2-3 púpos evőkanál liszt (amennyit felvesz), csipet só
Elkészítés
- a szalonnát, hagymát, mellfilét felkockázzuk (a hagymát egészen finomra, hiszen itt nem lesznek hosszú órái láthatatlanra szétfőni)
- a szalonnát majdnem egészen megsütjük (ha nagyon húsos, akkor egy leheletnyi olajat is öntsük alá, különben égni fog, nem olvadni), aztán hozzáadjuk a hagymát és a húst is, és fehéredésig együtt pirítunk mindent
- ha a szalonna is megsült, a hagyma is üveges, rányomjuk a fokhagymát és leszórjuk pirospaprikával
- azonnal felöntjük 2-2,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, a többi fűszert, a zöldségeket és a lecsót is hozzáadjuk
- 2 krumplit meghámozunk és kis lyukú reszelőn belereszeljük a levesbe (sűrűséget hamisítunk)
- főzzük kb. 30 percig, majd hozzáadjuk a többi felkockázott burgonyát is
- ha szükséges utánaízesítjük
- a lisztből, tojásból, sóból kemény tésztát gyúrunk és belecsipegetjük a majdnem kész levesbe
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.