Volt abban a városban, ahová középiskolába jártam egy barátságos kis büfé, a Donatella. Én leginkább a gofrijukra és a Donatella-kehelyre emlékszem, ami ilyen-olyan finomsággal összerakott hatalmas adag tejszínhabot jelentett. (Már akkor is édesszájú voltam, egy hamburgerrel nem nagyon lehetett lázba hozni. :D ) Még mindig előttem van az eladó lány kedves arca (aki szerintem a tulaj is volt egyben), ahogyan kiadja a gőzölgő rendelést a picurka ablakon, ez a mosoly minden ételhez alapból járt náluk.
És volt még ebben a büfében a hagyományos gyorsételek mellett nyokkó is. Azelőtt sem hallottam erről a fánkféleségről, de azóta sem. Aranyszínű golyócskákat képzeljetek egy papírtölcsérben, ketchuppal lecsurgatva. Úgy rémlik, fogpiszkálót is adtak hozzá, mint evőeszközt. Valahogy így él az emlékeimben:
Mindez túrófánk-sütés közben jutott eszembe, és nem csak azért, mert azokat is ilyen guszta golyócskává formázom, hanem azért is, mert akkor kicsit túlcukroztam és eldöntöttem, hogy legközelebb sósan fogok készíteni valami hasonlót. Rá is kerestem, mi lehet ez, amit annak idején a Donatellában kaptunk és ez bizony nem más, mint egyszerű burgonyás kelt tészta olajban kisütve, a hozzávalók arányai pedig majdnem ugyanazok, ahogyan én a lángost készítem a Horváth Ilona-féle szakácskönyvből (igaz, abba kevesebb burgonya kell).
Kevés felnőttet ismerek, akik a lángos ne szeretnék, de gyerekeket annál többet. Ezért ha lángos sütés van odahaza, őket talán meg lehetne próbálni a teljesen fantáziátlan és gyakran nem is szép lepénykék helyett ilyen golyócskákkal megkínálni, szigorúan a donatellás-módon tálalva.
Hozzávalók:
- 1,5 dkg élesztő, fél kávéskanál cukor
- 1-1,5 dl tej
- 20 dkg liszt
- 20 dkg főtt, áttört, kihűlt burgonya
- kávéskanál só
- 1-2 reszelésnyi szerecsendió (elhagyható)
- olaj (tésztába 1 evőkanál, sütéshez bőséges)
- tálaláshoz fokhagymás tejföl, reszelt sajt, ketchup
Elkészítés:
- az élesztőt fél deciliter tejben csipet cukorral megkelesztjük
- a liszthez hozzáadjuk a burgonyát, sót, olajat, kovászt, bedagasztjuk a maradék tejjel és kicsit kelni hagyjuk
- lisztes kézzel aprócska gombócokat formázunk (nem kell nagyon tökéletesre)
- bő, forró olajban kisütjük (serpenyőben sütve időnként maguktól is fordulnak, máskor csakazértsem, ezért ilyenkor ha már az egyik oldala kapott egy kis kérget, folyamatosan kevergessük egy szűrőkanállal, hogy szép egyenletes színű legyen)
- kiszedjük szalvétára és melegen tálaljuk
Jó étvágyat!
Ágnes Czigóth 2017.08.22. 12:40:41
Katarzis blog 2017.08.22. 19:39:29
Ili Kovács 2017.08.22. 20:07:01
Katarzis blog 2017.08.22. 21:34:27
Falka Mc Deni 2017.08.25. 23:18:43
Katarzis blog 2017.08.26. 08:53:28
Ágnes Czigóth 2017.08.28. 22:47:02
Katarzis blog 2017.08.29. 13:52:10
Ágnes Czigóth 2017.08.29. 15:30:41
Gabriella Pogány 2017.10.28. 05:48:25
Katarzis blog 2017.10.28. 08:38:00