Katarzis

Nyokkó, a lángostészta új élete

2017. augusztus 21. - Katarzis blog

 Volt abban a városban, ahová középiskolába jártam egy barátságos kis büfé, a Donatella. Én leginkább a gofrijukra és a Donatella-kehelyre emlékszem, ami ilyen-olyan finomsággal összerakott hatalmas adag tejszínhabot jelentett. (Már akkor is édesszájú voltam, egy hamburgerrel nem nagyon lehetett lázba hozni. :D ) Még mindig előttem van az eladó lány kedves arca (aki szerintem a tulaj is volt egyben), ahogyan kiadja a gőzölgő rendelést a picurka ablakon, ez a mosoly minden ételhez alapból járt náluk. 

   És volt még ebben a büfében a hagyományos gyorsételek mellett nyokkó is. Azelőtt sem hallottam erről a fánkféleségről, de azóta sem. Aranyszínű golyócskákat képzeljetek egy papírtölcsérben, ketchuppal lecsurgatva. Úgy rémlik, fogpiszkálót is adtak hozzá, mint evőeszközt. Valahogy így él az emlékeimben:

 

 Mindez túrófánk-sütés közben jutott eszembe, és nem csak azért, mert azokat is ilyen guszta golyócskává formázom, hanem azért is, mert akkor kicsit túlcukroztam és eldöntöttem, hogy legközelebb sósan fogok készíteni valami hasonlót. Rá is kerestem, mi lehet ez, amit annak idején a Donatellában kaptunk és ez bizony nem más, mint egyszerű burgonyás kelt tészta olajban kisütve, a hozzávalók arányai pedig majdnem ugyanazok, ahogyan én a lángost készítem a Horváth Ilona-féle szakácskönyvből (igaz, abba kevesebb burgonya kell).

   Kevés felnőttet ismerek, akik a lángos ne szeretnék, de gyerekeket annál többet. Ezért ha lángos sütés van odahaza, őket talán meg lehetne próbálni a teljesen fantáziátlan és gyakran nem is szép lepénykék helyett ilyen golyócskákkal megkínálni, szigorúan a donatellás-módon tálalva.

 

Hozzávalók:

  • 1,5 dkg élesztő, fél kávéskanál cukor
  • 1-1,5 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg főtt, áttört, kihűlt burgonya
  • kávéskanál só
  • 1-2 reszelésnyi szerecsendió (elhagyható)
  • olaj (tésztába 1 evőkanál, sütéshez bőséges)
  • tálaláshoz fokhagymás tejföl, reszelt sajt, ketchup

Elkészítés:

  • az élesztőt fél deciliter tejben csipet cukorral megkelesztjük
  • a liszthez hozzáadjuk a burgonyát, sót, olajat, kovászt, bedagasztjuk a maradék tejjel és kicsit kelni hagyjuk
  • lisztes kézzel aprócska gombócokat formázunk (nem kell nagyon tökéletesre)

nyokko1-600x450.jpg Négy ilyen kisebb lapos tányérnyi nyers golyócska lett ebből az adagból

 

  • bő, forró olajban kisütjük (serpenyőben sütve időnként maguktól is fordulnak, máskor csakazértsem, ezért ilyenkor ha már az egyik oldala kapott egy kis kérget, folyamatosan kevergessük egy szűrőkanállal, hogy szép egyenletes színű legyen)
  • kiszedjük szalvétára és melegen tálaljuk

 

 Jó étvágyat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágnes Czigóth 2017.08.22. 12:40:41

Jó lenne ha a receptet ki lehetne nyomtatni,vagy lemásolni.

Katarzis blog 2017.08.22. 19:39:29

Ezek a receptek mindig itt lesznek, én a böngésző könyvjelzőjébe szoktam elmenteni és onnan már csak egy kattintás a kedvenceim. :)

Ili Kovács 2017.08.22. 20:07:01

Köszi a receptet, én úgy tudom, hogy fagyasztva veszik, nem ők készítik a tésztát. Az unokám is nagyon szereti, egyébként Hatvan-i vagyok. Köszönöm a sok-sok jobbnál-jobb recepteket.

Katarzis blog 2017.08.22. 21:34:27

Nagyon szívesen, örülök, hogy találsz hasznos dolgot nálam. :) Köszönöm, hogy írtál, igen a Donatella Hatvanban volt és kaptam a posztra visszajelzést, hogy még most is megvan. Én 20 évvel ezelőtt jártam ott suliba és bizony elég messze elkeveredtem onnan, nem is gondoltam, hogy még mindig üzemel. :)

Falka Mc Deni 2017.08.25. 23:18:43

Nem, nem kedves Ágnes! A nyokkót helyben készítjük. Nem lehet fagyasztva vásárolni (egyenlőre), de majd ha lehet, azt is mi fogjuk készíteni. A név és a recept szabadalmi oltalom alatt áll, és természetesen, nem a fent leírtak szerinti receptúráról beszélünk. A "Nyokkó"-t az anyukám találta ki, ilyen étel azelőtt nem volt, ezért nem kapható máshol. A nyokkó evés csak a hatvaniak kiváltsága...!

Katarzis blog 2017.08.26. 08:53:28

Gratulálok, kevés gyorsbüfé mondhatja el, hogy szerepel a menüben valami teljesen egyedi! Az interneten több receptet is találtam nyokkó néven, teljesen biztos voltam abban, hogy egy olyan ételről van szó, ami sok magyarországi gyorsbüfében kapható. Az én változatom is finom lett, de szomorú vagyok, hogy köze sincs a donetelláshoz. :( (De többen írták, hogy ők is így készítik, vannak azért próbálkozások, népszerűvé tettétek. :D )

Ágnes Czigóth 2017.08.28. 22:47:02

Köszi a választ. Nem okos telefonból főzők, mivel nekem nincs. Sőt Internet sincs a konyhámban. Elárulom,nem az egyetlen vagyok,-érdeklődtem ismerettségi körben- aki nyomtatott receptet használ. :)

Katarzis blog 2017.08.29. 13:52:10

Ágnes, ezen a linken kinyomtathatóvá tettem, remélem, így tudod használni. :) https://drive.google.com/file/d/0B5KfMcVDT7DGNVdPSmd3UVlVTk0/view?usp=sharing

Ágnes Czigóth 2017.08.29. 15:30:41

Nagyon köszönöm , sikerült kinyomtatni.Mindenképp kipróbálom így már :)

Gabriella Pogány 2017.10.28. 05:48:25

Mindig csodálkoznak, amikor karfiol vagy zöldborsó pörköltet főzök.Én nokedlival tálalom. Kisebb szemű új krumplival is működik, nagy finom!

Katarzis blog 2017.10.28. 08:38:00

Azzal is nagyon szeretjük, jó petrezselymesen készítem mindig. :)
süti beállítások módosítása