Katarzis

Így találod meg a facebookon azt a hírfolyamot, ami csak az ismerőseidről szól

2017. augusztus 30. - Katarzis blog

A facebook az évek alatt nagyon jól kidolgozta, hogy a számunkra ténylegesen érdekes tartalmak mellett azokat is megjelenítse, amiből esetleg ő maga is profitálhat. Ebben nincs semmi rossz, hiszen ingyenesen használjuk magát az oldalt és sok olyan funkcióját, ami évekkel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy majd valamikor valami által ingyenessé válik. Gondolok itt a chatre, ami felváltotta az sms-t vagy a messengerre, amivel előfizetés és feltöltés nélkül is telefonálhatunk. Összességében a facebook olyan, mint maga a világ, tudni kell használni és megválogatható, hogy mit engedünk be általa magunkhoz és mit nem.

   Épp ma olvastam egy cikket, hogy egyre több fiatal elhagyja a facebookot, aminek csak egyik oka, hogy a szüleik is facebook-felhasználók és ott követik minden lépésüket, másodsorban azzal magyarázzák az elvándorlást (pl. a Snapchatre), hogy a hírfolyamban már rég nem az jön elénk, amiért anno regisztráltunk, azaz hogy egyes ismerőseink megosztásra érdemes élményeit, gondolatait mi is megismerjük. Magyarázható ez a sok szembejövő reklámmal, de azért mi is teszünk érte, hogy az ismerősök frissítéseit hátrébb sorolja a megjelenítésben.

   Mert ki nem lép be manapság ilyen-olyan csoportokba és nem tölt ott elég sok időt? Én is többnek tagja vagyok, ennek 50%-a a blogoláshoz köthető, nem kevés a kézműves hobbimhoz és akkor még ott vannak a lakhelyemhez közeli adás-vétel csoportok, hogy azokról ne is beszéljünk, ahová csak szórakozásképp nézek be időnként. Oldalakat is követünk, ők aztán tényleg óránként adnak életjelet önmagukról.

  Görgetünk a hírfolyamban, és valóban, már csak a reklámokat, az oldalak posztolásait és a csoportbeli eseményeket látjuk. Hogy az ismerőseinkkel mi újság, arról szinte már semmit, csak ha direkt megyünk a profiljukra. Pedig eredetileg értük regiztünk erre az oldalra, még ha újabban divatos is hangot adni arról a boszúságról, hogy milyen sok az idegesítő facebook-ismerős és milyen uncsi már az, aki a 100. fotót rakja fel egy héten belül a gyerekéről vagy csak elcsépelt Coelho-idézeteket posztol. Lehet, hogy tényleg az, de tovább kell görgetni, akit ez zavar. Ha vállaltuk, hogy kimegyünk az utcára, ott sem csak azt látjuk, amit épp szeretnénk.

  Hogyan lehet visszaszerezni azt a régi facebookot, amelyben elsőként jött ki a hírfolyamban például a húgom által posztolt fénykép drága unokaöcséimről illetve kedvenc kollégám nyaralási fotói? Nagyon egyszerű, szinte a kezdetektől elérhető funkció, de talán még mindig nem ismeri mindenki ezt a lehetőséget. Ismerőslistát kell létrehozni, és arra kattintva egy egészen más hírfolyamban találjuk magunkat. Mondhatnám úgy is, hogy a régi facebookon.

(BAL OLDALT) LEHETŐSÉGEK→ISMERŐSLISTÁK→LISTA LÉTREHOZÁSA

LISTÁNAK NÉVADÁS→ISMERŐSÖK BEGYŰJTÉSE

(Ha nem találjuk oldalt a Lehetőségeknél, akkor ugyanott a Továbbiak alatt van elrejtve.)

  Amikor valaki az ismerősünk lesz, azonnal felvehetjük "közeli ismerősnek", ezt a listát a facebook automatikusan létrehozta.

  De magunk is hozhatunk létre ujjakat. Csak azokat válasszuk ki, akikre tényleg kíváncsiak vagyunk. Ez egy kb. 10 perces elfoglaltság, én az ABC betűin mentem végig, nem kellett gondolkodnom, csak a kidobott lehetőségekből kattintani. Feltételezem, egyetlen embernek sincs 50-100-nál több olyan ismerőse, akit ténylegesen szeretne "követni". Ha nem zsúfolunk ide mindenkit, akkor látni fogjuk a posztjaikat, megosztásokat, képfeltöltéseket, semmi nem vész el a süllyesztőben.

 

 (Ezeknek a listáknak posztoláskor is hasznát vehetjük, ki lehet választani, hogy melyik csoport láthatja, illetve ki is zárhatunk bárkit a láthatóságból.)

   A facebookon általában a kezdőlapra lépünk be, az ezzel nem vész el, mindig ott lesz, de ha azt a hírfolyamot akarjuk látni, ami az általunk kiválasztott ismerőseink friss posztjait mutatja, azt ugyanott találjuk, ahol létrehozáskor is.

  Nem érdemes a reklámok miatt elmenekülni erről a közösségi oldalról, hiszen maga a facebook ad megoldást arra, hogy megválogathassuk, mit szeretnénk ott elsősorban látni. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása