Milyen bosszantó tud lenni, amikor kóstolunk valahol valamit és odahaza az istenért se sikerül még hasonlót se elkészíteni.
Hát így jártam ezzel a káposztasalátával. Próbáltam így is, úgy is, de már a kinézetén láttam, hogy itt valami fontos művelet marad ki. Mert az az "utánozhatatlan" nem csupán finom volt, de ropogós is, és amellett olyan "üveges", mint a savanyított káposzta, persze egyértelműen érzett rajta, hogy frissen készített dolog, nem pedig tartósított savanyúság.
És akkor ezen az oldalon megtaláltam a receptet. A marinád pontos leírását is és a lényeget: ezt bizony forrázni kell! Hát ez maradt ki nálam minden alkalommal. Egész mostanáig.
Ti próbáltátok már így a káposztasalátát?
Hozzávalók:
- 1 kg káposzta
- 1 nagy sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl víz
- 3 evőkanál 10%-os ecet
- 4 evőkanál étolaj
- fél evőkanál só
- 2 csapott evőkanál cukor (vagy még kevesebb, mert a répa is édes, és ezt nem mindenki szereti)
- köménymag (opcionális)
Elkészítés:
- forrni tesszük a vizet az olajjal, ecettel, sóval, cukorral együtt
- addig a káposztát legyaluljuk, a sárgarépát lereszeljük vagy julienne-re vágjuk
- a fokhagymát megpucoljuk, rányomjuk a zöldségekre, lazán összekeverjük
- a felforrt vízzel leöntjük az egészet, belenyomkodjuk és fedő alatt hagyjuk kihűlni
Jó étvágyat! Isteni akár önmagában, akár zsíros kenyérhez, de a legkülönlegesebb, ünnepi sültek mellé is bátran feltálalható. :) ♥