Készítem a vasárnapi húslevest, vágom a zellergumót (odavagyok az illatáért) és mint derült égből a villámcsapás jön az elhatározás, hogy most azonnal összedobok magamnak egy Waldorf-salátát.
Ezt a nevével szinte semmit nem eláruló, de igazából pofonegyszerű ételt a new york-i Waldorf hotel séfje alkotta meg és a Szent Mária Gyermekkórház tiszteletére tálalták először a hotel éttermében 1896. március 14-én. Az eredeti recept szárzellerrel készül, nekem most csak a gumó volt kéznél, de ezzel is nagyon finom. Készítésben annyi csupán a különbség, hogy a gumót meg kell párolni, a zellerszár pedig nyersen vágódik a salátába. A legelső salátából talán a dió is hiányzott, magam sem rajongok érte, egy egészen keveset teszek csak bele. Jobban szeretem, ha a lédús alma és a zamatos zeller dominál.
Hozzávalók:
- 1 közepes zellergumó
- 2-3 hámozott, magházától megtisztított alma
- egy maréknyi dió, kb. 5 dkg (aki szereti, tehet többet)
- 1,5 dl majonéz (pár kanál tejszínnel hígíthatjuk)
- csipet só
- fekete bors
- min. 3 kávéskanál cukor
- fél citrom leve
Elkészítés:
- a zellergumót meghámozzuk, kockákra vagy félujjnyi vastag csíkokra vágjuk és 2-3 perc alatt kevés vízben csipet sóval megpároljuk (a kész salátára már nem teszek sót)
- leszűrjük, amíg kihűl meghámozzuk az almát, a zellerhez hasonló alakúra vágjuk (én most mindent úgy vágtam, ahogy sikerült :D lehet ennél sokkal szebbre, sokkal vékonyabbra), a citromlét ráfacsarjuk, összekeverjük, hogy ne barnuljon
- a dióbelet is összevágjuk, nem túl apróra, néhányat hagyhatunk is egészben díszítéshez
- a majonézben elkeverjük a cukrot és a borsot, aztán az öntettel mindent összeforgatunk
- tényleg csak a véletlen műve, hogy volt otthon néhány salátalevél és tegnap pár szem vörös szőlőt is hagytunk a kosárban, ezért salátaágyra raktam, a szőlővel dekoráltam, nagyon hozzáillő az íze, legközelebb bele is rakok
Próbáljátok ki, ha szeretitek az érdekes és különleges ízeket.
Jó étvágyat!