"Rizskásakók"-így hívta nagymamám (és persze mi is, amikor még gyerekek voltunk), és jobban örültünk akkor neki, mint mostanában bármilyen süteménynek. Ő nem éppen ünnepeken készítette, inkább a hétköznapokat varázsolta általa különlegessé a számunkra.
Egy nagyon egyszerűen elkészíthető édesség, persze a legelső próbálkozásoknál én még ezt is képes voltam elrontani. Például legelőször morzsa helyett grízzel szórtam be a tepsit, ettől egy kellemetlenül kemény kéreg sült az aljára és a szélére. Aztán egyszer-kétszer egy olyan tepsiben sütöttem, amitől az egész tészta furcsa zamatú lett, más sütik nem, de a rizskoch kifejezetten vasízű és illatú lett abban az edényben. És persze megégetni a tetejét sem nehéz, de ha félidőben alufóliát teszünk a tetejére, ez a probléma is megoldva.
A receptben furcsa lehet, hogy nem szerepel víz, de felénk teljes tejjel készítik a tejberizst, bár semmit nem ront a végeredményen, ha 1-2 dl tejet vízzel helyettesítünk. Házi tojással készült (pont erre tartogattam), azért ilyen szép sárga, amikor világosabbra sikerül, akkor is ugyanilyen finom.
Hozzávalók:
(24 cm-es kerek tortaformához ideális adagok)
- 1-1,2 l tej
- 3 dl rizs (az "egyszerű", nem jázmin, nem barna, nem előfőzött)
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- vanília vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
- csipet só
- 10+2 dkg vaj
- 1-2 marék beáztatott mazsola vagy aszalt áfonya, 1 citrom reszelt héja (elhagyható, nálunk ezek a forma felében vannak csak)
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
- a tejből, rizsből, cukor feléből tejberizst főzünk, kihűtjük
- a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk
- a sárgáját kikeverjük a 10 dkg vajjal, cukor másik felével, vaníliával, aztán belekeverjük a mazsolát és a tejberizst (ezt csak kanállal szoktam, a kézi mixer szétverné a puha rizsszemeket és szerintem nem kell mamaligásra)
- a felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk óvatosan
- a formát vajjal kikenjük, zsemlemorzsával megszórjuk
- beleöntjük az édes masszát és előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük
- amikor már a teteje szép piros és nem "libog" a tészta közepe, kész van, kivehetjük
- én kapcsos tortaformában készítettem, szétnyitás előtt késsel segítek, hogy a forma falától elváljon
- minden nélkül is nagyon finom, de porcukorral is tálalható, sűrű málnaszörppel pedig valami isteni desszert
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!