Katarzis

Vinyegret, az oroszok téli salátája

2019. november 07. - Katarzis blog

Bár a vinyegret francia eredetű szó, magyarul ecetet jelent, maga a vinyegret saláta egy tipikusan orosz étel, amibe nem is minden esetben szükséges ecetet tenni. Általában télen készül és nagyon meg lehet szeretni, eteti magát. Első látásra én is idegenkedtem tőle, huszonévesen, egy esküvőn például meg sem mertem kóstolni a riasztó piros színe miatt.  Azóta persze megszerettem a céklát, ez a saláta pedig különösen ízletes, hiszen édes és savanyú zöldségekből lett összeállítva. "Valami húsos" mellé, de önmagában is kiváló fogás.

Hozzávalók:

  • 25 dkg cékla
  • 25 dkg burgonya
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg savanyú káposzta vagy ecetes uborka (káposztával jobban szeretem, uborkával viszont mutatósabb)
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál cukor
  • 1-2 evőkanál ecet (csak 1. kóstolás után, ha a káposzta vagy uborka nem elég savanyú)
  • 6 evőkanál olaj
  • hintésnyi fekete bors
  • a saláta gazdagítható főtt vörösbabbal, zöldborsóval vagy almával is, ez utóbbi számomra különlegesen finommá teszi

 

Elkészítés:

  • a zöldségeket megfőzzük. (Mindegyiket héjában; a céklát süthetjük is alufóliába csomagolva a sütőben.) A fent megadott mennyiségeket már készen, hámozva mértem, de egyik mennyiség sem szentírás.
  • egyforma kockákra összevágjuk a burgonyát, céklát, sárgarépát, uborkát; a káposztát apróra; a hagymát a többi zöldségtől valamivel kisebbre
  • belekeverjük az olajba az összes ízesítőt és összeforgatjuk a zöldségekkel
  • pár órára mindenképp hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek (a káposzta vagy uborka savanyúságától illetve répa, cékla édességétől függően még szükséges lehet utólag ízesíteni cukorral vagy ecettel)

Extra tipp: hogyha nem akarjuk, hogy a cékla mindent beszínezzen, akkor előbb csak a céklakockákat forgassuk át az olajjal, ez finom réteget képez rajta, és kevésbé tud a többi zöldségen nyomot hagyni.

 

    Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása