Katarzis

Kolbásszal töltött karaj

2019. december 11. - Katarzis blog

A kolbásszal töltött karaj nálunk minden tekintetben ünnepi fogás (ritkán készül hétköznap), és nemcsak finom, hanem rendkívül mutatós darab is a hidegtálon. Elrontani nem igazán lehet, főleg, ha a hentesbácsi segít felszúrni és meg is tölteni a gyönyörű karajt, és ők általában fel is ajánlják a segítségüket, ha vagyunk olyan jóban, hogy eláruljuk, mire készülünk.

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli karaj (23 cm-es darab volt az enyém)
  • 1 szál füstölt kolbász (20 dkg volt olyan hosszú, mint a hús)
  • 2 evőkanál mustár
  • fél dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 1 csípős paprika
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • só, bors

Elkészítés:

  • a kolbászt szépen kiegyenesítve 1-2 órára fagyasztóba tesszük, így megfagyva gyerekjáték beleszúrni a karajba
  • addig a karajt bepácoljuk: sóval és mustárral bedörzsöljük, borssal lehintjük, és egy vékony egyenes kést hosszában beleszúrunk, pár mm-es vágás sem árt, főleg, ha vastagabb a kolbász
  • a karajba belehúzzuk a kolbászt és egy mélyebb serpenyőben, kevés forró olajban minden oldalát enyhén pirosra pirítjuk, ez oldalanként 1-2 perc (ezzel bezárjuk az ízeket, épp ezért később se szurkálgassuk)
  • sütni többféleképpen is lehet: jénaiban befedve, kevés vizet aláöntve, vagy tepsiben alufóliába csomagolva, de nálam általában marad ugyanabban a serpenyőben (mert a sütőm ilyenkor mindig épp foglalt :D ), ebbe öntök  kevés vizet, hogy kb. harmadáig ellepje a karajt 
  • hozzáadom a főzővízhez a hagymákat (fokhagyma csak pucolva, vöröshagyma karikázva is), a csípős paprikát, magát a húst pedig átkenem a paprikakrémmel, vízbe is teszek még sót, borsot és csendes lángon jól befedve főzöm-párolom
  • 1 óra elteltével megfordítjuk, hogy a másik oldala se maradjon nyers, ha közben a vizet nagyon elfőné, azt pótoljuk, illetve kóstolgatni sem árt a levet, mert ha az sótlan, a hús is ízetlen lesz (sütőben sütve nem kell forgatni)
  • legvégül még a zsírjában átpirítjuk
  • kihűlve tudjuk nagyon szépen szeletelni

Extra tippek:

-pár almaszeletet mellétéve, víz helyett pedig borral párolva különlegesen pikáns lesz a végeredmény

-kolbász helyett tölthetjük egy szép egyenes sárgarépával is a karajt, mi sokáig így készítettük az ünnepekre

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása