A kolbásszal töltött karaj nálunk minden tekintetben ünnepi fogás (ritkán készül hétköznap), és nemcsak finom, hanem rendkívül mutatós darab is a hidegtálon. Elrontani nem igazán lehet, főleg, ha a hentesbácsi segít felszúrni és meg is tölteni a gyönyörű karajt, és ők általában fel is ajánlják a segítségüket, ha vagyunk olyan jóban, hogy eláruljuk, mire készülünk.
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli karaj (23 cm-es darab volt az enyém)
- 1 szál füstölt kolbász (20 dkg volt olyan hosszú, mint a hús)
- 2 evőkanál mustár
- fél dl olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 cikk fokhagyma
- 1 csípős paprika
- 1 evőkanál sós paprikakrém
- só, bors
Elkészítés:
- a kolbászt szépen kiegyenesítve 1-2 órára fagyasztóba tesszük, így megfagyva gyerekjáték beleszúrni a karajba
- addig a karajt bepácoljuk: sóval és mustárral bedörzsöljük, borssal lehintjük, és egy vékony egyenes kést hosszában beleszúrunk, pár mm-es vágás sem árt, főleg, ha vastagabb a kolbász
- a karajba belehúzzuk a kolbászt és egy mélyebb serpenyőben, kevés forró olajban minden oldalát enyhén pirosra pirítjuk, ez oldalanként 1-2 perc (ezzel bezárjuk az ízeket, épp ezért később se szurkálgassuk)
- sütni többféleképpen is lehet: jénaiban befedve, kevés vizet aláöntve, vagy tepsiben alufóliába csomagolva, de nálam általában marad ugyanabban a serpenyőben (mert a sütőm ilyenkor mindig épp foglalt :D ), ebbe öntök kevés vizet, hogy kb. harmadáig ellepje a karajt
- hozzáadom a főzővízhez a hagymákat (fokhagyma csak pucolva, vöröshagyma karikázva is), a csípős paprikát, magát a húst pedig átkenem a paprikakrémmel, vízbe is teszek még sót, borsot és csendes lángon jól befedve főzöm-párolom
- 1 óra elteltével megfordítjuk, hogy a másik oldala se maradjon nyers, ha közben a vizet nagyon elfőné, azt pótoljuk, illetve kóstolgatni sem árt a levet, mert ha az sótlan, a hús is ízetlen lesz (sütőben sütve nem kell forgatni)
- legvégül még a zsírjában átpirítjuk
- kihűlve tudjuk nagyon szépen szeletelni
Extra tippek:
-pár almaszeletet mellétéve, víz helyett pedig borral párolva különlegesen pikáns lesz a végeredmény
-kolbász helyett tölthetjük egy szép egyenes sárgarépával is a karajt, mi sokáig így készítettük az ünnepekre
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.