Katarzis

Első gluténmentes vasárnap

2022. szeptember 27. - Katarzis blog

A vasárnapi húslevest ha csak lehetőségem van rá szombat délután főzöm meg és vasárnap főzöm ki hozzá a tésztát. Nincs ennek különösebb oka, egyszerűen szeretem, ha szabad a vasárnap délelőttöm, és mehetek piacra, vásárolni vagy éppen templomba. Az első gluténmentes húsleves szombati részénél csak az edény és kanál tisztaságára és a fűszerek gluténmentességére kellett figyelnem. Én nem használok különleges fűszereket a hagyományos húslevesbe, tehát szinte csak a borsot és a levesízesítőt kellett ellenőriznem. De nagyon is jól tettem, mert még a borsok sőt paprikák között is találhatóak olyanok, ami glutént is tartalmazhatnak. (A képen az a régi húslevesünk, amit még mindnyájan elfogyaszthattunk.)

P1010119.jpg

A levesízesítőket, leveskockákat még inkább fontos megnézni. Hogy egyáltalán miért használok ilyen mesterséges dolgokat főleg egy húslevesbe? Ez olyan egyszerű! Finomabbnak találom velük az ételeket, mint amikor kimaradnak. 

A második fogás sütőben sült csirkecomb lett krumplival. Ezt korábban megoldottuk mirelit burgonyával, amit már összevágtak, befűszereztek, ezt kellett csak kiborítanunk a zacskóból egy sütőedénybe és tüzet csiholni alatta. Ilyenre mostantól nem kell költenünk, ugyanis a szebb küllemért a gyártó "beszennyezi" egy oda teljesen nem illő anyaggal, ami persze glutént tartalmaz. Marad a régi jól bevált krumplipucolás, a kedvenc készen vásárolt fűszerkeverékek helyett pedig az itthoni őrlés garantáltan gluténmentes szárított vagy akár friss fűszerekből. Szerencsére a gluténos fűszerkeverékek csomagolásáról is jókat lehet puskázni, lehet őriznék a gyártók szívesen a receptúrát, de a szabályok miatt bizony fel kell tüntetniük, mit is raktak a tasakokba, ez pedig nekünk jóó. A gluténmentes étkezés baromi drága, de ezen a ponton mi jövünk ki olcsóbban azokkal szemben, akik készen vásárolják a keverékeket.

A mirelit burgonyát persze nem süthettük együtt a nyers hússal, így hogy minden nyers volt, mehetett egy edénybe, mint a régi szép időkben. 

Ehhez a vasárnapi ebédhez tulajdonképpen csak három plusz dologra kellett figyelnem:

  • fűszerek kiválasztása, cserélése gluténmentes változatokra (ezekről már készül a poszt)
  • nem a fagyasztóban kellett ellenőriznem, hogy van-e burgonya, hanem a kamrában
  • be kellett szereznem gluténmentes levestésztát is (ezt előző napon már megtettem a Pennyben, kockatésztát vettem, lásd előző bejegyzésben, egész jó volt, de persze mindegyiket kipróbáljuk, amit a pénztárcánk megenged)

Vasárnap ide vagy oda, hogy valamilyen sütemény is illene, valahogy még mindig nem akarózott a gluténmentes liszttel bármit készítenem. Viszont megnyugodtam kicsit, hogy külön főzés nélkül is tudok ebédet adni a család minden tagjának. Mostmár még inkább érdemes belemerülnöm az eddig csak tervezgetett heti menüírásba, sőt a "csak a mai napot éljük túl" kezdeti pánik-nyugi kezd átmenni egy átgondoltabb, előrelátóbb gondolkodásmódba elsősorban a minőségesebb étrend-összeállítás, az időgazdálkodás és a tudatos vásárlás területén. Ez utóbbi semmi mást nem jelent, mint azt, hogy mostantól lecsapunk a gluténmentes akciókra is. (Így lett 5 kg It's us Miklos' univerzális gluténmentes lisztkeverékem, mostmár semmi akadálya a sütögetésnek.)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása