Katarzis

Ez történt az elmúlt 3 hétben

2022. október 05. - Katarzis blog

3 hét telt el azóta, hogy kiderült, hogy családom legkisebb tagjának gluténmentesen kell mostantól étkeznie. Kis összefoglaló ez, hogyan telt ez a három hét, milyen előrelépések történtek velünk és mit tapasztaltunk idáig. 

oatmeal-4072367_1920.jpg

Sütöttünk gluténmentes palacsintát

Ez hamarosan jön receptben, ugyanis nagyon finomra sikerült. Kétféle lisztből is próbáltuk (Lidl-es Free From illetve Miklos universal mix) és megállapítottuk, hogy ezt nem lehet elrontani sem. Volt, hogy tejjel kavartuk be, máskor tejjel és vízzel, egyszer kókusztejjel is, mindegyik finom és könnyen süthető lett. Sőt egyszer maradt nyers tészta, amit másnap sütöttünk ki ugyanúgy, mint korábban a hagyományos palacsintát. Ha 5 perc alatt kell valami, ez mindig mentsvár lehet, nem is kellek hozzá, ezt már egyedül is el tudja készíteni.

Megpróbálkoztam a kenyérsütéssel

Ettől nagyon féltem, mert facebook-csoportokban sok sikertelen kenyeret és kétségbeesett segítségkérő posztot láttam, én pedig nagyon tudok bénázni, amit el lehet rontani, azt el is rontom. Legelső gluténmentes kenyeremet Miklós lisztből sütöttem a papírján lévő recept alapján. Magam sem hittem, de gyönyörű lett, pedig egyszerű gázsütőben sült, semmi légkeverés meg alsó-felső sütés nincs a mostani sütőmben. Első kóstolásra finom is volt, de másnapra erősen morzsálódott és volt rajta valami fura zamat (illat is, íz is) ami nekem teljesen belefért egy kenyér ízébe, de az illetékes által meg lett állapítva, hogy "én ezt nem szeretem".  (Velem ellentétben ő csak a fehér kenyeret szerette korábban is.) Pár nap múlva adtam a lisztnek még egy esélyt, immár 1 kanál útifűmaghéjat is tettem a liszthez. Ez is szépre sült, a kenyér fele időben el is fogyott, másik fele viszont azóta várja, hogy a héten fasírozottba bekeverjem. Másnap már inkább csak bundás kenyérnek szerette, szendvicsnek azért nem, mert az az íz továbbra is benne volt, talán még jobban mint az elsőben.

Harmadik kenyerem Schär Mix B lisztből készült, eddig ez sikerült a legfinomabbra, de az utolsó szeletekből ebből is bundás kenyér lett. Morzsálódás itt is megvolt a 3. napon, viszont kevésbé volt rajta a "nem-szeretem íz", ezért valószínű, hogy ez a liszt lesz a befutó. Illetve megy tovább a próbálkozás, sok kipróbálatlan lisztkeverék van még a piacon. Ami egyértelmű, hogy egy-egy alkalommal nem érdemes 300 g-nál több lisztből sütnöm.

Felfedeztem környékünk gluténmentes dolgokat árusító üzleteit

Ebből a szempontból semmi panaszunk nem lehet. Aldi, Lidl, Penny mindenhol vannak gluténmentes termékek, de a legbővebb kínálatot a Tescoban és az EcoFamilyben találtuk. Az biztos, hogy sokkal több idő most a bevásárlás, mint korábban, bóklászunk meg olvasgatunk annyit, hogy néha már nekünk is sok, pedig az üzletek online oldalai is a segítségünkre vannak, hogy képben legyünk, mit érdemes a helyszínen keresni. Bár vásárolni boltokba járunk, de előtte webshopokban is tájékozódunk, szerencsére van sok olyan oldal, melyek korrekt allergéninfót szolgáltatnak a termékeikről. Ennek ellenére soha nem vásárolunk megszokásból, ami a múlt héten még gluténmentes volt, most simán lehet "nyomokban" gluténos, a gyártó bármikor változtathat, ezzel kapcsolatban csak az a kötelessége, hogy a csomagoláson ezt feltüntesse. (Amin olyan apró a betű, hogy olvasószemüveggel járok bevásárolni, 1 hónapja ugyanis ilyenem is van. :) )

Találtunk még a közelben 2 pékséget sőt cukrászdát is, ahol van gluténmentes süti és egy Szafi üzletet, ahol mindenféle termék van, de friss pékárut is lehet venni sőt egyben "kajálda" is, de ezt a részlegét még nem teszteltük. 

 

Bespájzoltunk tésztákból

De alaposan! Most tartunk ott, hogy van mindenféle formájú gluténmentes tésztánk (leveskocka, levescsiga, cérnácska, spirál, penne, tarhonya, spagetti, nagykocka). Ezek összetételben is mind különbözőek, van közte kukoricatészta, rizslisztből készült tészta, zöldborsólisztből készült üvegtészta illetve vegyesek. Inkább csak összehalmoztuk, mert megkóstolni még a negyedét sem érkeztünk, hiszen a család többi tagja továbbra is hagyományos tésztákat eszik, 1 személynek pedig felesleges egyszerre sokat kifőzni. Az eddig próbáltak közül a tarhonya egyedül, ami csúnyára sikerült, ott valószínű változtatok a főzési módon, én úgy szerettem, hogy elfője-beigya azt a fűszeres levet, amit pirítás után ráöntök, de így készítve mamaliga lett, próbálom inkább bő vízben kifőzni és utána a szaft majd ízesíti.

 

Nincs olyan, hogy akciós, és nem most veszem meg

A gluténmentes táplálkozás egyik fájó pontja a termékek ára. Jelenleg a gluténmentes kenyér ára 3000-4000 Ft/kg, a legolcsóbb tésztákból kb. 400 Ft/20 dkg, péksütemények darabja 700 Ft-nál kezdődik és nagyságban legfeljebb a fele a hagyományosnak. Liszt 1300 Ft-nál kezdődik, de amelyikből már lehet kenyeret sütni, az 1800 Ft/kg.

Nem sorolom tovább, a lényeg, hogy mostantól még jobban figyeljük az akciókat, és lecsapunk, ha valamit szeretünk és jó árban látjuk. (Gluténos termékekre ugyanígy, most nem azt a világot éljük, amikor az akciós újságok olvasás nélkül a kukában végzik.)

Lett egy új téma az életünkben, amivel eddig soha nem foglalkoztunk

Mivel én ápolónőnek tanultam, volt elképzelésem mi az a cöliákia, annyit legalábbis tudtam róla, hogy az a betegség, aminél egy kenyérmorzsa is gondot okozhat. Ez nem egy érzékenység, ami kimerül abban, hogy ajánlott ezt vagy azt az ételt kerülni, itt szigorú szabályok vannak, melyeket be kell tartani. Rengeteget olvasunk a témában és most még sokat is beszélünk róla, mert nincs minden letisztulva. Szeretnék elkerülni minden diétahibát, legalábbis mindent megtenni, hogy ez sikerüljön. Azt gondoltam, a gluténmentes étkezéssel kapcsolatos változásokat nehéz lesz elfogadtatnom a közvetlen környezetünkkel, de kellemes csalódás ért, mindenki teljesen toleráns és nem bagatelizálja el a problémát. Valószínű, hogy lesz még találkozásunk olyanokkal is, akik szerint a panírtól letisztított rántott hús teljesen jó és ehető, de remélem egy udvarias elutasítás elég lesz és nem veszik sértésnek, mert senkinek nem lenne jó, ha anyatigrisként tartanék kiselőadást az orvosi lexikon cöliákiát tárgyaló fejezetéből. 

 

Összességében elmondhatom, hogy kezdünk belerázódni. 

Kép: pixabay. Zabpehely csak a jelölten "gluténmentes" fogyasztható!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása