A palacsintáról muszáj írnom.
Ami nekem a kenyér, tehát egy alapvető élelmiszer, aminek mindig kell otthon lennie, az a gyerekeknek a palacsintatészta, és mélységes felháborodással veszik tudomásul, ha épp nincs a hűtőben készen, bekavarva, amiből mindig frissen süthetnek maguknak.
Mivel azt sem szeretném, hogy megunják, nem áll korlátlanul a rendelkezésükre, de egy héten kétszer is kavarok be, nagy mennyiségben, két napra valót és igen, jól számoljátok, egy héten legfeljebb három palacsinta-mentes napot kell elszenvedniük.
És hogy mivel töltjük? Ami épp van otthon. Tejfölös túró; dzsem; párolt alma; csokiöntet; nutella; nugátkrém; ha egyik sincs, akkor leszórják instant cukrozott kakaóval, vagy vaníliás cukorral. Rossz palacsinta nem létezik.
Gondolom, mindenkinek megvan a jól bevált receptje, de azért én is megosztom a sajátomat, ahogy még gyerekként megtanultam, talán Mária Hajková Édeskönyvéből (ebben most nem vagyok 100%-osan biztos :( .)
Az én palacsintatésztám
50 dkg liszt
4 tojás
0,4 l tej
0,4 l víz
csipet só
3 kanál cukor
2 vaníliás cukor
Én általában mindent mixerrel keverek, hát ezt épp nem, hanem a liszthez hozzáadva a tojást, majd fokozatosan a folyadékokat fakanállal igyekszem csomómentesre elkeverni a masszát. Általában sikerül is. Persze ez nem jelenti azt, hogy mixerrel nem lehetne.
Jó, ha pihen legalább fél órát. Kicsit be is sűrűsödik, sütés előtt már látjuk, hogy épp jó vagy keverjünk hozzá még egy kevés vizet.
Az első sütés előtt a serpenyőbe öntök egy pici olajat, utána már a tésztába, de csak pár kanálnyit. 25 db nem túl vékony palacsinta jön ki ebből a mennyiségből.
Most a három dobogós helyezettről írok, de nincs első, sem harmadik, mindegyiket egyformán szeretjük. Egyformán nagyon.
Málnakrémes palacsinta
Vaníliás málnakrém
Habbá verek 2 tojásfehérjét. A tojássárgáját 3 kanál liszttel csomómentesen elkeverem, fokozatosan hozzáadok 3 dl főzőtejszínt, 6 kanál cukrot, vaníliát, felfőzöm, és még forrón beleforgatom a habbá vert fehérjét. Ismerős a recept? Igen, a krémes és a képviselőfánk krémje készül szinte ugyanígy. A palacsinta kicsit egyszerűbb dolog, de miért ne érhetné őt is megtiszteltetés, hogy ilyen fenséges krémmel töltjük?
A legfontosabbat majdnem elfelejtettem. Ha már nem forró, beleforgatjuk a málnát, az sem baj, ha nem maradnak egyben a szemek, hiszen már töltjük is a palacsintát és pár perc múlva semmi nincs a tányéron.
(Majdnem ugyanilyen finom lesz ez a krém, ha tejszín helyett tejet használunk, és a tojásfehérjét a sárgájával együtt hozzáadjuk a liszthez, tehát nem bajlódunk habveréssel.)
Csokis palacsinta
Csokiöntet
5 kanál cukorhoz hozzáadunk 2 kanál hagyományos, cukrozatlan kakaóport. 4 kanál vízzel csomómentesen elkeverjük, felfőzzük. Amikor már elolvadt benne a cukor, kap egy diónyi vajat, ezután már kapcsoljuk is ki, nem fontos megvárni, hogy a vaj teljesen felolvadjon. Várunk 1-2 percet, hogy visszasűrűsödjön, majd nyakon öntjük (kanalazzuk) vele a négyrét hajtott palacsintákat, így is finom, de ha még megszórjuk darált dióval vagy kókusszal már nem kell keresni ennél mennyeibb édességet.
Rakott túros palacsinta
1/2 kg túrót összekeverek 6 kanál cukorral, 2-2,5 dl tejföllel, vaníliával, mazsolával. Hőálló tál aljára pici olajat öntök, összerakom, rétegzem a töltelékkel a palacsintákat, összehajtás nélkül. Fél órára megy a sütőbe, majd szeleteljük, mint a tortát. Akinek nem elég édes, kaphat rá leheletnyi porcukrot. Én inkább egy kis natúr tejfölt szoktam még a tányéromra tenni.
Ilyen szépen felszeletelni csak kihűlve tudom. Ha azonnal, forrón szeretnéd tálalni és a látványra is sokat adsz, akkor tejföl helyett 2-3 tojást adj inkább a túrótöltelékhez.