Mit lehet tenni, ha valaki, akit nagyon szeretünk világgá akar menni? :(
Hát ha már marasztalni nem tudjuk, az a legkevesebb, hogy sütünk neki pogácsát az útra, nem?
Pontosan emiatt készült most az én pogácsám is, igaz nem hamuban, mert a mesében én már nem hiszek, kárpótlásul viszont sajtos és szezámmmagos, így legalább nem hangzik annyira tragikusan az egész.
Klasszikus sajtos pogi
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl tej
5 dkg élesztő
50 dkg margarin vagy vaj
2 dl tejföl
2 egész tojás
1 dl olaj
5 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
tészta lekenéséhez 1 tojás,
leszórásához reszelt sajt (kb. 20 dkg), 2 evőkanál szezámmmag
Elkészítés:
A tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt, közben a lisztben elmorzsolom a margarint, beleteszek minden hozzávalót, legvégül az élesztős tejet is beleöntöm és az egészet simára gyúrom. Lágy tésztát kapok, amit azonnal kinyújtok ujjnyi vastagságúra, majd behajtom jobbról a tészta 2/3-áig, behajtom balról, végül a 3 réteg tésztát alulról felfelé is összehajtom. Pihen 20 percig, akkor kinyújtom, ismét hajtogatok, ismét pihentetem. Még lesz egy hajtogatás, de akkor már nyújtom is ki 1,5-2 cm vastagságúra, kiszaggatom, tepsibe rakom. Hagyom itt is egy kicsit kelni, aztán kenem le felvert tojással, megszórom szezámmaggal és sajttal, előmelegített sütőbe tolom és szép sárgára sütöm. ( Egyetlen titka van a puhaságának: nem szabad nagyon megsütni. Ha egyet kilopunk a sütőből és még úgy gondoljuk, nem ártana neki 5 perc, na akkor van kész, semmi 5 perc sütés még, azonnal vegyük ki. :) )
Hát ez ilyen egyszerű ez, ha cifrázni akarnám, se tudnám.