Legyen ünnep vagy hétköznap, a csirkemellből készült ételekkel nem igazán lehet melléfogni. Nekem a kedvenceim az ebből készült tekercsek, de a saláták is jöhetnek minden mennyiségben. Különösen ha van maradék hús, legyen az levesből vagy grillcsirkéből, salátákhoz a legegyszerűbb felhasználni.
Ha nem maradékból készítjük (és nagyobb mennyiséget) érdemes a csirkemellet sütés előtt bepácolni, olajjal elkevert fűszerkeverékkel, amit vásárolhatunk készen is, de magunk is összeállíthatjuk a kedvenc ízeinkből. Mennyei aromát ad a húsnak, ha sütés közben kevés fokhagymát nyomunk rá. :)
Csirkemell zöldségekkel
Hozzávalók
- 1 fej jégsaláta vagy pekingi káposzta
- 3-4 paradicsom
- 3-4 uborka
- 1 fej hagyma
- 1 csirkemell
- 2 dl tejföl
- egy kiskanál mustár
- citromlé
- kevés cukor
- só
Elkészítés
Az öntethez összekeverjük a tejfölt, mustárt, citromlevet, sóval, cukorral ízesítjük.
A salátát beletépkedjük egy (vagy több) tál aljába, kockára vágott paradicsomot, uborkát és hagymát szórunk rá, lecsurgatjuk az öntettel, rárakunk egy réteget a kockára vagy csíkokra vágott pirított csirkemell-darabkákból, aztán kezdjük elölről, amíg a tele nem lesz a tál. Salátával (káposztával) zárjuk.
Ez a kedvencem párolt rizshez, rizottóhoz, kolbász nélkül készült rakott krumplihoz, sült krumplihoz. Ha van itthon sajt, reszelve ő is kap egy rétegnyi helyet az egyvelegben. :)
Kukoricás csirkemell saláta
Hozzávalók
- 1 csirkemell
- fél doboz konzervkukorica
- 5-6 darab burgonya
- 1 pirospaprika (vastag, húsos)
- 3 tojás
- 3 dl majonéz
- só
- bors
- vaj
Elkészítés
A tojásokat és a burgonyát- héjában-megfőzzük. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés vajon megpirítjuk. A paprikát és a kihűlt burgonyát, tojást felkockázzuk, hozzáadjuk a húst és a kukoricát is, és az egészet finom majonézzel összekeverjük.
Uborkás csirkemellsaláta
Hozzávalók
- 6 darab burgonya
- 2-3 főtt tojás
- 1 csirkemell
- 1 kígyóuborka
- fél konzervborsó
- fél fej hagyma
- 3 dl majonéz
- só
- bors
- vaj
Elkészítés
A csirkemellet hosszúkásra vágjuk és sóval, borssal a vajon megpároljuk. A burgonyát héjában megfőzzük. Kihűlve szintén hosszúkásra vágjuk, éppúgy, mint az uborkát és a főtt tojást. A hagymát nagyon pici kockákra (észrevétlenre) aprítjuk. Hozzáadjuk a borsót és a majonézt, jól elkeverjük, néhány órára a hűtőbe tesszük, úgy érnek össze az ízei.
Jó étvágyat mindegyikhez! :)