Én igazából elfogult vagyok ezzel a süteménnyel. A legelső találkozásunk a legbarátibb barátaim, 1-2 pohár bor és egy nagy tányér bográcsgulyás társaságában történt. 100%-os katarzis volt, feltette a koronát arra a délutánra.
De miért pehelykönnyű, és miért nem egyszerűen túrós pite vagy túrós lepény? Nagyon egyszerű: teljesen grízmentes a túrótöltelék, és a lapja is egy élesztős omlós tészta (ez nem ugyanaz, mint a kelt tészta, inkább olyan linzeres), ezért lesz az egész tényleg pehelykönnyű.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 4 tojássárgája
- 15 dkg margarin
- csipet só
- 2-3 dkg friss élesztő vagy 1/3 tasak száraz élesztő
- csipet cukor
- 0,5 dl tej
A töltelékhez:
- 50-60 dkg túró
- 1 evőkanál liszt
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- egy marék mazsola (elhagyható)
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 vaníliás cukor
Elkészítés
- az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk
- a margarint kézi mixerrel habosra keverjük a tojások sárgájával, a sóval, hozzáöntjük az élesztős tejet és hozzáadjuk a lisztet
- egy lágy tésztát kapunk, amit kétfelé osztunk
- az egyik lapot lisztezett deszkán kinyújtjuk és a laskanyújtóra feltekerve áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe
- a másik lapot is kinyújtjuk és hagyjuk a táblán kelni, amíg elkészítjük a tölteléket:
- a tojások fehérjét habbá verjük a cukorral és a vaníliával
- beleforgatjuk a kanál lisztet, az áttört túrót, citromhéjat végül a mazsolát is
- a tölteléket ráhalmozzuk a tésztára
- befedjük a másik lappal
- megszurkáljuk néhány helyen villával
- előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 30-40 percig
- csak teljesen kihűlve szeleteljük