Jól esne valami krémes nyalánkság, de nincs otthon mascarpone, se habtejszín? Babapiskóta se? Csak keksz, tej, tejföl. Bizony ezekből is ki lehet hozni valamit, amit bár még hamis tiramisunak is merészség nevezni, hiszen csak abban hasonlítanak, hogy ezt is rétegezzük, azt is, de a kis kávé, kis kakaó, selymes vaníliás krém gondoskodik arról, hogy ez is finom legyen, és persze jóval olcsóbb (és laktatóbb) is, mintha eredeti tiramisut készítenénk.
Hozzávalók:
- 1 főzős vaníliapuding (vagy 5 csapott evőkanál liszt, 1 tojás és vanília-aroma)
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 2 dl tejföl
- 40 dkg omlós keksz (lehet babapiskóta is, ha épp az van otthon)
- 2 dl lefőtt, hideg, édes feketekávé
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál rum- vagy amaretto-aroma (természetesen ez elhagyható, de szerintem sokat dob az ízén)
Elkészítés
- megfőzzük a pudingot vagy a krémet, kihűtjük
- kézi mixerrel beledolgozzuk a tejfölt
- a feketekávéba belekeverjük az aromát és egy olyan edénybe öntjük, amibe könnyen tudjuk mártogatni a kekszet
- egy tálba rétegezzük- amíg tart a hozzávalókból -a kávés kekszet és a krémet. A tetejét megszórjuk kakaóporral, de én általában minden rétegre hintek egy keveset
- pár órára a hűtőbe tesszük
Jó étvágyat!