Epres smoothie-t télen-nyáron! Nem csak friss eperből az igazi, fagyasztottal is ugyanolyan finom. És egészséges. És tápláló is. (Tudjátok már, hogy ez a két dolog nálam nem zárja ki egymást. :) )
Gyümölcsös tejturmix-rajongóvá nem nehéz válni. Kipróbáltam néhány receptet, és az idáig a kamra felső polcán pihengető turmixgépem mostanában egyre gyakrabban ottmarad a konyhapulton.
Mert az epres smoothie az lehet egyszerű szamócás tej is, ami önmagában is tökéletes, de tuningolhatjuk banánnal, zabpehellyel, adhatunk hozzá joghurtot a tej helyett, ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, cukor helyett mézzel. Bárhogy cifrázzuk, 1-2 perc és kész. Ha nincs turmixgép, botmixerrel is összekeverhető.
Kipróbált variációk:
A frissítő nagyon epres smoothie
- 15 dkg eper
- 2 dl tej
- fél pohár joghurt (másfél evőkanál)
- 1 evőkanál cukor vagy méz
A banános-epres smoothie
- 10 dkg eper
- 10 dkg tisztított banán (ez egy kisebb banán)
- 1 evőkanál cukor
- 3 dl tej
Epres smoothie zabpehellyel
- 10 dkg eper
- 2 evőkanál apróra zúzott zabpehely (ha ilyen nincs készen, akkor én legelőször ezt aprítom fel a gépben)
- 1 evőkanál cukor
- 2-2,5 dl tej
- fél joghurt
- 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
Legelőször az epret turmixoljuk össze a cukorral. Azután felöntjük a tejjel, joghurttal és a többi ízesítővel, és ezekkel is jól kikeverjük. Kóstoljuk, ha nem elég édes, még mehet bele méz vagy cukor. Kiöntjük poharakba, lehet hűteni, ha úgy jobban szeretjük, de ha eleve a hűtőből vesszük ki a tejet vagy az eper is fagyasztott volt, erre nincs is szükség.