A szuharikivel készült salátáknak igazából Ukrajnában van nagy keletje. Maga a szuhariki (pirított kenyérkocka vagy kruton, ez mind ugyanaz) olyannyira közkedvelt ropogtatnivaló és saláta-alapanyag arrafelé, hogy még a legkisebb élelmiszerbolt polcán is megtalálható a chips és egyéb agyonízesített sörkorcsolyák mellett.
Még nagyobb "jaj!" a házi változat! Olívaolajban megpirított omlósan ropogós (tényleg mindkettő egyszerre!) kenyérkockák...nem ajánlom senkinek, nem bizony, fokhagymásan pláne tilos még csak meg is kóstolni, mert keserves kísértés lesz a szénhidrátszegény diétában! Én szóltam! (Tudjátok, miért készült ez a bejegyzés egy teljes hétig? Mert mindig megettük, mire a többi hozzávalóval összekevertem volna.)
«Мурагрет» mondja az orosz (ejtsd: murághret), Kárpátalján Szuhariki-saláta, magyarul pedig Kruton paradicsommal, kukoricával, fokhagymás-bazsalikomos öntettel.
Hozzávalók:
- 3 szelet toast-kenyér vagy igazi ukrajnai "kolhoz-kenyér" :) ♥
- 10 dkg paradicsom (koktélparadicsommal a legfinomabb)
- 10 dkg kukorica
- fél fej lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- egy kis csokor bazsalikom
- kevés olaj
- balzsamecet
- só, bors
Elkészítés:
- a kenyerek felkockázzuk és kevés olajon serpenyőben teljesen megszárítjuk, kicsit megpirítjuk, hagyjuk kihűlni
- elkészítjük a salátaöntetet: a fokhagymát és bazsalikomot nagyon apróra összevágjuk, egy kisebb tálkában sózzuk, borsozzuk, olajjal felöntjük, kevés balzsamecettel megbolondítjuk
- a koktélparadicsomot kétfelé vágjuk, ha nagyobbak, akkor felkockázzuk
- a hagymát felkarikázzuk, kisebbekre szeleteljük
- tálba rakjuk a hozzávalókat: kukorica, paradicsom, hagyma, öntet,
- tálalás előtt nem sokkal adjuk hozzá a krutont és keverjük össze az egészet
Jó étvágyat! :)