Évek óta páratlan forralt bort készítünk, mivel az ideális folyamat (különösen a forralás időtartama) örök vitatéma volt nálunk. (Páratlan, mert soha nem készült még két egyforma. :D ) Viszont mostanra úgy érzem, sikerült (innen is, onnan is lopva ötleteket) egy igazán finom változatra rátalálni, amiben a fűszerek is kellően érezhetőek, de a bor alkoholtartalma sem szenved csorbát.
Mindennek a titka a forralt bor-szirup, aminek az alapja lehet víz vagy bor, ebben főnek meg a fűszerek; bátran lehet elhagyni a felsorolásból, ami nem annyira jön be, de ha úgy tetszik, akár csilipaprikával vagy babérlevéllel is felturbózható, ha unalmas már a "csak mézeskalácsot" eszünkbe juttató ízvilág.
Hozzávalók:
- 1 l vörösborbor
- 10-15 dkg cukor
- 2 fahéjrúd
- 2 csillagánizs
- csapott teáskanálnyi szegfűszeg
- vanília
- fél narancs vékonyan levágott héja (a fehér rész nélkül) és a leve
- fél citrom lereszelt héja (mert azt elég nehéz vékonyan hámozni, de aki ügyes, úgy is mehet)
- 1-2 reszelésnyi szerecsendió
Elkészítés:
- forraljunk fel kb. 2,5 dl bort (vagy ha gyengébbre szeretnénk, akkor vizet) a cukorral, fűszerekkel és a citrusok héjával
- főzzük kb. 10 percen keresztül lassú tűzön, befedve
- öntsük fel a többi borral, facsarjuk bele a narancs levét is és forráspontig melegítsük
- ha nem lenne elég édes, még mehet hozzá kevés cukor
- öntsük bögrébe vagy nagyobb üvegpoharakba és már fogyaszthatjuk is. Gyerekek nem!
Jü borozgatst! Vigyázatok: Üü...t. :D :D :D