Katarzis

Forralt bor, ahogyan a profik készítik

2017. január 14. - Katarzis blog

Évek óta páratlan forralt bort készítünk, mivel az ideális folyamat (különösen a forralás időtartama) örök vitatéma volt nálunk. (Páratlan, mert soha nem készült még két egyforma. :D ) Viszont mostanra úgy érzem, sikerült (innen is, onnan is lopva ötleteket) egy igazán finom változatra rátalálni, amiben a fűszerek is kellően érezhetőek, de a bor alkoholtartalma sem szenved csorbát.

 Mindennek a titka a forralt bor-szirup, aminek az alapja lehet víz vagy bor, ebben főnek meg a fűszerek; bátran lehet elhagyni a felsorolásból, ami nem annyira jön be, de ha úgy tetszik, akár csilipaprikával vagy babérlevéllel is felturbózható, ha unalmas már a "csak mézeskalácsot" eszünkbe juttató ízvilág. 

bor-forralt

 

 

Hozzávalók:

  • 1 l vörösborbor
  • 10-15 dkg cukor
  • 2 fahéjrúd
  • 2 csillagánizs
  • csapott teáskanálnyi szegfűszeg
  • vanília
  • fél narancs vékonyan levágott héja (a fehér rész nélkül) és a leve
  • fél citrom lereszelt héja (mert azt elég nehéz vékonyan hámozni, de aki ügyes, úgy is mehet)
  • 1-2 reszelésnyi szerecsendió

 

Elkészítés:

 

  • forraljunk fel kb. 2,5 dl bort (vagy ha gyengébbre szeretnénk, akkor vizet) a cukorral, fűszerekkel és a citrusok héjával
  • főzzük kb. 10 percen keresztül lassú tűzön, befedve
  •  öntsük fel a többi borral, facsarjuk bele a narancs levét is és forráspontig melegítsük
  • ha nem lenne elég édes, még mehet hozzá kevés cukor
  • öntsük bögrébe vagy nagyobb üvegpoharakba és már fogyaszthatjuk is. Gyerekek nem!

 

Jü borozgatst! Vigyázatok: Üü...t. :D :D :D

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása