Katarzis

Epres madártej

2017. május 20. - Katarzis blog

Mintha a legfinomabb, legkrémesebb eperfagyit... kanalaznám. Tökéletes tavaszi desszert egy könnyű ebéd, vacsora után. Mert ebben azért van kalória: tej, tojás, méz, cukor.

 

  Az epres madártej készítése semmivel nem bonyolultabb, mint a hagyományos madártejé. Itt is aranyszabály, hogy a tojás a lehető legfrissebb legyen, illetve hogy szigorúan forráspont alatt kell besűríteni a tejet a tojássárgájával. Hogy a habcsókok mikróban készüljenek vagy a tej felszínén főzzük ki, ez már választás kérdése, én semmiért nem adnám a modernebb lehetőséget, évek óta így készítem, a hab szebb, nem esik össze később sem, nekem pedig kevesebb idő, energia és szusz megy el vele (igen, szusz, mert a felszínen épp sütkérező "madárkákat" mindenáron a fazékból kidobni akaró tejbuborékokat mi mással is lehetett volna kordába tartani, mint a szülésfelkészítőn tanult légzéstechnikák gyakorlásával...hu-hu-hu... legalább az is jó volt valamire :D )

  Főzzünk inkább!

 

  Hozzávalók:

  •  1 liter tej
  • 1 vaníliarúd
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 4 evőkanál cukor a habhoz+2 evőkanál cukor a tojássárgájához
  • fél csipet só
  • 30 dkg eper
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)

Elkészítés:

  • a tejet a vaníliával felforraljuk, kicsit oldalra tesszük hűlni
  • az epret összeturmixoljuk (akit zavarnak a magocskák, áttörheti, átszűrheti, én a legvégén szűrtem át a kész madártejet egy nagyobb levesszűrőn, a legtöbb mag a szűrőben maradt)
  • a tojássárgáját a 2 kanál cukorral és a mézzel elkavarjuk, majd az eperpürét is hozzákeverjük
  • a langyos tejből kivesszük a vaníliarudat, a tejből egy keveset az epres tojássárgájához merünk (hőkiegyenlítés), majd az egészet visszaöntjük a többi tejhez és forráspont alatt tartva kicsit besűrítjük
  • ha kész, átöntjük egy tiszta üvegtálba, megkóstoljuk, akinek nem elég édes, kevés cukrot vagy mézet még adhat hozzá
  • a tojásfehérjét kemény habbá verjük a 4 kanál cukorral és fél csipet sóval
  • nagyobb lapostányérra vizes kanállal csinos halmokat rakunk belőle, egymástól 3-4 cm távolságra és 1 percre a mikróba tesszük, 800 wattra (ezt az adagot én négyszerre mikrózóm meg)
  • a madártejet nagyon jól lehűtjük, tálaláskor rakjuk rá a habcsókokat, és eperrel, reszelt citromhéjjal ízesítjük, díszítjük

 

     Jó étvágyat! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása