Katarzis

Csodálatos drónvideón a kárpátaljai tengerszem

2017. október 23. - Katarzis blog

 A magyar-ukrán határtól alig 150 km-re, a Kárpátok vízválasztó hegyei, a Gorgánok között, a tengerszint fölött közel 900 méter magasságban tündököl Kárpátalja legnagyobb tava, egyik leggyönyörűbb természeti kincse, a Szinevéri-tó.

   

  Ukrajna hét természeti csodájának egyike ez, melyet a helyiek tengerszemnek neveznek. Területe évszaktól és vízhozamtól függően változó, 4-7 hektár közötti, közepes mélysége 8-10 méter (néhol 20 m). Három forrás táplálja, a tóból lefolyó vizet pedig a Szinevér patak a Talabor folyóba vezeti. Vize olyannyira áttetsző, hogy napos időben a mélységben úszkáló pisztrángok is láthatóak. A tó belsejében egy apró kis sziget található, ami egy szemre emlékeztet. A tópartot bükkel kevert fenyőerdő borítja, ezért minden évszakban különösen látványos a környék. Itt a friss levegőt szinte harapni lehet. :) 

   Nem csoda hát, hogy az egyik legkedveltebb turistalátványosság Kárpátalján és 1989 óta természetvédelmi terület. 

  Ökörmező településen keresztül lehet feljutni a szépséges hegyi tóhoz, ez az út már maga is rejt érdekességeket, Alsó-Szinevérnél például a magyar honvédség által a második világháború alatt kiépített Árpád-vonal bunkereit lehet felfedezni.

   A tó nevének eredetéről egy különlegesen szép történet maradt fenn. Szín egy helyi uraság csodálatos szépségű lánya volt, aki egy nap a mezőn sétálva egy pásztorlegény sípjátékára lett figyelmes. A lány és a legény között szerelem szövődött, amelyről az uraság is tudomást szerzett. Az apa hirtelen haragjában elrendelte embereinek, hogy a fiút öljék meg. Szín, értesülve a kegyetlen tervről, kedveséhez rohant, aki azonban ekkor már halott volt. A lányt keserves sírás fogta el, s hatalmas könnycseppjeiből lassacskán tó kerekedett. (Forrás)

   Okszana Vascsuk madártávlatból készített drónfelvételei a napokban kerültek fel a világhálóra. A 2 perces videó egy gyönyörű őszi napon készült, a tavat, a környező erdőket és az állatvilágot csodálhatjuk meg benne.

 ARANYLÓ SZINEVÉR 

(a linkre vagy az alatta lévő képre kattintva jelenik meg a videó, ott a jobb alsó sarkában kattintsunk a  "youtube" feliratra, érdemes ezután teljes képernyőre váltani :) )

https://www.youtube.com/watch?v=M61wZ7VwkPw

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása