Húsimádókat hiába is próbálnék meggyőzni, hogy egy finom zöldségpaprikás gyakran jobban esik az embernek, mint egy szaftos csirkecomb. Én sem vagyok vegetáriánus, de a zöldségeket ilyen formában gyerekkorom óta szeretem, most karfiollal írom le a receptet, de ugyanígy kell elkészíteni zöldbabbal, borsóval, gombával vagy akár padlizsánnal.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 vöröshagyma
- kevés étolaj
- teáskanálnyi őrölt pirospaprika
- só, bors
- 3 dl húsleves alaplé vagy víz +csipet levesízesítő
- kis csokor petrezselyemzöld
- 1 nagyobb piros paprika
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
- a hagymát felkockázzuk, az étolajon üvegesre pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, a következő pillanatban pedig már öntjük is fel a vízzel vagy az alaplével
- belerakjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a kicsumázott, négyfelé vágott paprikát
- a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és fedő alatt roppanósra pároljuk benne (a víz kb. félig lepje el a nagyobb rózsákat is, ha elfőné, pótoljuk, legyen alatta egy kis vizes szaft a végére is)
- a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel, felöntjük a tejjel
- a karfiolt szedjük ki a pörköltből (csupán azért, hogy ne törjön össze, más zöldségeket nem szoktam kiszedni), a szafthoz öntsük hozzá a tejfölt, forraljuk át, ha sűrű, kevés tejjel vagy vízzel hígíthatjuk
- a karfiolt rakjuk vissza a paprikásba vagy ha úgy gusztusosabb, a tányéron öntsük le a tejfölös szósszal
Tálalható rizzsel, hajdinakásával, galuskával, mi egyszerűen csak puha kenyérrel szoktuk enni.
Jó étvágyat!