Volt nekünk egy bevált rakott túrós palacsintánk, de mióta megkóstoltuk ezt a bizonyos "bécsit", nem is kérdés, melyiket készítsem. Egy kicsivel van csak több munka vele, habot kell verni a töltelékhez és egy tejszínes öntet is megy a tetejére, de épp ettől lesz isteni, a hagyományos palacsinták ezt szépen magukba szívják, megduzzadnak, szinte olvadnak a szájban. Aki kitalálta, tökéleteset alkotott.
Hozzávalók:
(a 27×21 cm-es ovális hőálló edénybe nekem ennyi fért)
12 darab kisült palacsinta (25 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl folyadék (több tej, kevesebb víz), csipet só, cukor-ebből a mennyiségből 14-15 darab palacsintát sütök)
Töltelékhez:
- min. 35 dkg túró
- 3 tojás
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor (én egyre kevesebb cukrot használok, 1 évvel ezelőtt itt ez a recept 20 dkg cukorral szerepelt volna)
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 1 citrom reszelt héja
- 2 vaníliás cukor
Öntethez:
- 2,5 dl tejszín (volt már olyan, hogy csak tej volt itthon, ugyanolyan finom lett vele, talán kicsit "levesebb" maradt a végén, de aztán beszívta)
- 5 dkg cukor
- 2 egész tojás
Elkészítés:
- a vajból elveszünk egy keveset kikenni a hőálló tálat
- a töltelékhez kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a többi vajjal, cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a túrót, mazsolát, citromhéjat, aztán a felvert habot is óvatosan beleforgatjuk
- a palacsintákat megtöltjük (ne sajnáljuk belőle, hadd legyenek jó ducik), kettévágjuk, vágott felükkel felfelé és egymást félig fedve rakjuk a hőálló edénybe
- az öntethez a tojást összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt is és nyakon öntjük vele a palacsintákat, kicsit megmozgatjuk, hogy jusson alulra is
- az én edényem színig tele lett, ezért egy nagyobb tepsibe állítottam, így tettem be a sütőbe, ha esetleg folyik, ne a sütő aljába csöpögjön le az édes tejszín
- 25-30 perc alatt készre sül
- porcukorral meghintjük
Alapvetően melegen tálaljuk, de szerintem hidegen is ugyanolyan finom.
Jó étvágyat!
Ibolya Frauth 2017.12.15. 23:29:54
Katarzis blog 2017.12.16. 13:21:47
Edit 2018.02.11. 15:02:21
Katarzis blog 2018.02.11. 22:53:26
Vasvári Márti 2018.03.10. 13:51:43
Katarzis blog 2018.03.10. 16:05:58
Andja Lukic 2018.03.13. 16:33:44
Fekete Erika 2018.03.19. 14:38:48
Katarzis blog 2018.03.19. 19:24:27
Fekete Erika 2018.03.20. 08:11:55
Zsuzsanna Szamosi 2019.03.17. 11:35:06
Maris Horváth 2019.07.18. 09:30:44
Katarzis blog 2019.07.22. 14:11:02