Három nagy kedvenc egyetlen fogásban. Az "Elkészül 50 perc alatt?" sorozatom újabb szereplője, hiszen tényleg nem kell hozzá még annyi idő sem. A baconbe tekert májat bevágjuk a sütőbe, a megpucolt krumplit a tűzhelyre, addig lereszeljük a retket, aztán már csak annyi maradt, hogy a megfőtt krumplit pürésítsük. Finom, hamar kész vacsora. :)
Baconbe tekert csirkemáj
- 5 szelet bacon (vagy 10 szelet, de én hosszúakat vettem, feleztem)
- 10 db csirkemáj
- őrölt fekete bors
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma vagy fokhagymagranulátum
- 1 teáskanál morzsolt majoranna
- olaj
A baconöket kiterítjük, fokhagymával vékonyan lekenjük, borssal, majorannával leszórjuk, kétfelé vágjuk. A jól megmosott, lecsepegtetett csirkemájat beletekerjük, fogpiszkálóval átszúrjuk. A hőálló tál alját leheletvékonyan megkenjük olajjal és a sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a tekercseket.
A tökéletes krumplipüré
Persze, nem állítom, hogy mindenkinek ez a tökéletes, mi így szeretjük, ez a natúr (tehát són kívül semmivel nem fűszerezett) és a nagyon krémes, ennek eredményeképp eléggé kalóriadús változat. :)
- 1 kg krumpli (meghámozva, felkockázva)
- 10 dkg tehénvaj
- 1 dl tejszín vagy tejföl (semmiképp ne legyen savanyú)
- só
A krumplit enyhén sós vízben egészen puhára főzzük, leszűrjük. Krumplinyomóval összetörjük, belekeverjük a vajat is. Amikor a vaj elolvadt, elővesszük a kézi mixert és teljesen simára keverjük vele, közben a tejszínt (tejfölt) is hozzáadjuk. Jóféle burgonyából (pl. ella) készült püré mixer nélkül is sima és krémes lesz, de ha nem a megfelelő fajtát választottuk, bizony jó egy ilyen kisgéppel kicsit rásegíteni a tökéletesedésre. :D
Feketeretek-saláta
- 2 db fekete retek (40 dkg volt hámozva)
- 1 kisebb fej hagyma
- kb. 2 kávéskanál só
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál méz
A retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük az egészen apró kockákra vágott vöröshagymát és a sót. Az olajat, citromlét, mézet összekeverjük és összeforgatjuk a zöldségekkel. Hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.
Jó étvágyat! :)