Katarzis

Joghurttorta déligyümölcsökkel

2017. december 20. - Katarzis blog

Igaz, hogy a gyümölcsös joghurttortáknak inkább nyáron van a szezonjuk, de a karácsony és aztán a szilveszter meg különösen mégiscsak egy olyan időszak, amikor mindent szabad (fagyit enni, behűtött koktélokat inni :D ), kicsit nyár a télben az a pár nap. Arról nem is beszélve, hogy mi a zserbóért, bejgliért és hasonló nehéz süteményekért december 23-áig lelkesedünk; amikor elkészül, akkor jót eszünk belőle. Az ünnepek alatt is kívánja a szemünk a sok finomságot, de akkor már csak az ilyen könnyű desszertek esnek jól.  

 

Hozzávalók:

 

24 cm átmérőjű és legalább 6 cm magas, kapcsos tortaformához

  • 25 dkg édes, omlós, ledarált keksz
  • 10 dkg vaj (ha háztartási kekszből készítjük, kicsit több vaj szükséges)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 dl sűrű joghurt (nem fontos, hogy görög joghurt legyen, a lényeg, hogy ne a híg, kefírszerű legyen, ha olyan van otthon, öntsük valami vászonféleségbe, tegyük azt egy szűrőbe, akasszuk egy fazékra, pár óra alatt ki fog belőle csepegni a savó)
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2,5 dkg zselatin (2 evőkanál)
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 vaníliás cukor vagy aroma (az igazit ebbe nem szeretem a fekete szemcsék miatt)
  • 50-60 dkg gyümölcs (vegyesen narancs, mandarin, banán, kivi, ananász, de akár eper vagy málna is mehet)

Elkészítés:

  • a joghurtból elveszünk 2 dl-t, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a zselatint
  • hagyjuk kicsit duzzadni, majd felforrósítjuk, amíg el nem olvad benne az is és a cukor is, de felforralni tilos
  • amikor langyosra hűlt hozzákeverjük a többi joghurthoz és kézi mixerrel simára dolgozzuk
  • amíg hűl a joghurt, a kekszmorzsát összegyúrjuk a vajjal és a citromhéjjal és a tortaforma alját kibéleljük vele, szétlapogatjuk benne
  • a gyümölcsöket meghámozzuk, a hártyákat, magvakat kiszedjük, banánból a barna részeket kivágjuk, kisebb kockákra darabolunk mindent (a befőtt gyümölcsöket jól le is csepegtetjük); díszíteni és a torta oldalát kirakni félreteszünk 1-2 mandarint, kivit 
  • a tejszínt kemény habbá verjük és a teljesen kihűlt joghurtot is beledolgozzuk a kézi habverővel, fokozatosan adagolva, csurgatva hozzá (így nem esik össze)
  • megkóstoljuk, ha nem elég édes, porcukor még mehet hozzá
  • kanállal forgatjuk bele a gyümölcsöket
  • a kekszalapra ráhalmozzuk a tejszínhabos joghurtot és pár órára hidegre tesszük
  • 4-5 óra elteltével már szeletelhető, de ha tényleg éles vágásokat akarunk, jobb egy egész éjszakát a hűtőben tartani 

 

Kellemes, áldott, pihentető ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!  :)  ♥

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása