Nagyon régiesen főzök abból a szempontból, hogy leveseket füstölt húsból szinte csak januárban készítek. Már évek óta nincs disznóvágás a családban, amíg volt, a december végén sóba eltett húsok január elején kerültek a füstre, aztán legkésőbb márciusra minden el is fogyott. Ez a múlt, és hiába már azt veszünk, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk, mégis elképzelhetetlen számomra, hogy egy jóféle babgulyást a nyári hőségben kanalazzak. Lesz ez majd másképp, falusi létemre is látványosan urbanizálódok, de most még, 2018-ban, a korhelylevesek, káposztás paszulyok, jókai bablevesek ideje nálunk csak és kizárólag a téli hónapok.
Ez utóbbi, a JÓKAI BABLEVES receptje következik.
Hozzávalók:
(4 l leveshez)
- 1 kg füstölt sertéscsülök
- 35 dkg száraz tarkabab
- 1-2 szál sárgarépa
- egy darabka zellergumó
- 1-2 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
- egy egészen kicsi karalábé....nak a fele
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 cikk fokhagyma
- 2 babérlevél
- rántáshoz: 3 evőkanál liszt, 1 kanál zsír
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só, őrölt bors
- csipetkéhez: 1 tojás, 3-4 púpos evőkanál liszt, só
- tálaláshoz 2 dl tejföl
Elkészítés:
- a füstölt húst nagy fazékban főni tesszük a szárazbabbal (ha voltunk olyan ügyesek, hogy előző este beáztattuk, akkor elég később hozzáadni)
- amikor a bab és a hús is félig megfőtt, hozzáadjuk a fűszereket és a megtisztított, darabolt zöldségeket; a megpucolt fokhagymát és vöröshagymát én egészben teszem bele, később kidobom
- a zsírból és a lisztből rántást készítünk, kikapcsoljuk, hozzákeverjük az őrölt paprikát (még van annyi hője, hogy a paprika színét kihozza megégés nélkül)
- ha már minden puha, kiszedjük a húst, a levest pedig a rántással besűrítjük
- kóstoljuk, sózzuk, ha szükséges
- amíg a hús fő, elkészítem a tésztát: keményre összegyúrom a tojást a liszttel, sóval, aztán csipegetem, rizsszem formájúra sodrom az ujjaim között (nyugodtan használjatok boltit, az esetek 50 %-ában én is készen veszem)
- a csipetkét külön vízben főzöm ki, mert nem mindenki kér a levesébe
- a húst feldaraboljuk és visszarakjuk a levesbe
- tejföllel tálaljuk (és ha a rántás nem sűrítette be nekem kellőképpen, az utolsó percekben a levesbe is főzök 1 dl-nyi, kevés liszttel elkevert tejfölt)
Jó étvágyat! :)