Katarzis

Jókai bableves

2018. január 16. - Katarzis blog

 Nagyon régiesen főzök abból a szempontból, hogy leveseket füstölt húsból szinte csak januárban készítek. Már évek óta nincs disznóvágás a családban, amíg volt, a december végén sóba eltett húsok január elején kerültek a füstre, aztán legkésőbb márciusra minden el is fogyott. Ez a múlt, és hiába már azt veszünk, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk, mégis elképzelhetetlen számomra, hogy egy jóféle babgulyást a nyári hőségben kanalazzak. Lesz ez majd másképp, falusi létemre is látványosan urbanizálódok, de most még, 2018-ban, a korhelylevesek, káposztás paszulyok, jókai bablevesek ideje nálunk csak és kizárólag a téli hónapok.

 

 Ez utóbbi, a JÓKAI BABLEVES  receptje következik.

Hozzávalók:

(4 l leveshez)

  • 1 kg füstölt sertéscsülök
  • 35 dkg száraz tarkabab
  • 1-2 szál sárgarépa
  • egy darabka zellergumó
  • 1-2 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • egy egészen kicsi karalábé....nak a fele
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • rántáshoz: 3 evőkanál liszt, 1 kanál zsír
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • só, őrölt bors
  • csipetkéhez: 1 tojás, 3-4 púpos evőkanál liszt, só
  • tálaláshoz 2 dl tejföl 

Elkészítés:

  • a füstölt húst nagy fazékban főni tesszük a szárazbabbal (ha voltunk olyan ügyesek, hogy előző este beáztattuk, akkor elég később hozzáadni)
  • amikor a bab és a hús is félig megfőtt, hozzáadjuk a fűszereket és a megtisztított, darabolt zöldségeket; a megpucolt fokhagymát és vöröshagymát én egészben teszem bele, később kidobom
  • a zsírból és a lisztből rántást készítünk, kikapcsoljuk, hozzákeverjük az őrölt paprikát (még van annyi hője, hogy a paprika színét kihozza megégés nélkül)
  • ha már minden puha, kiszedjük a húst, a levest pedig a rántással besűrítjük
  • kóstoljuk, sózzuk, ha szükséges
  • amíg a hús fő, elkészítem a tésztát: keményre összegyúrom a tojást a liszttel, sóval, aztán csipegetem, rizsszem formájúra sodrom az ujjaim között (nyugodtan használjatok boltit, az esetek 50 %-ában én is készen veszem)
  • a csipetkét külön vízben főzöm ki, mert nem mindenki kér a levesébe
  • a húst feldaraboljuk és visszarakjuk a levesbe
  • tejföllel tálaljuk (és ha a rántás nem sűrítette be nekem kellőképpen, az utolsó percekben a levesbe is főzök 1 dl-nyi, kevés liszttel elkevert tejfölt)

Jó étvágyat! :)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása