A néphagyomány szerint ma éjfélkor véget ér a farsangi időszak, azt hiszem ezzel a különleges fánkkal sikerült méltóképp búcsúztatnom. Illetve csak a neve és a tálalása az, ami különleges a papanasi-nak (ejtsd: pápánás), a román túrógombócnak, de ha vettek egy pillantást a receptre, láthatjátok, hogy egy nagyon is egyszerű, olajban sült tésztáról van szó.
Hozzávalók:
(ebből a mennyiségből nekem 17 db nagy korong lett és ugyanennyi "apróság")
- 30 dkg túró (zsíros, áttört)
- 20 dkg liszt
- 2 egész tojás (ha jó nagy, akkor 1 is elég)
- csapott teáskanál sütőpor
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor (egyes receptekben egyáltalán nincs, másokban ennek a triplája, de mivel készen is porcukrozható illetve a gyümölcsszósz is édes, én ennyit megfelelőnek gondoltam)
- kisütéshez olaj
- tálaláshoz tejföl, porcukor, lekvár vagy gyümölcsszósz (áfonya, szeder, eper, málna)
Elkészítés:
- a hozzávalókat összegyúrjuk, formázhatjuk egyszerűen kézzel, de lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra ki is nyújthatjuk, kiszaggathatjuk (a nagy korongot 9, a közepét 3 cm átmérőjű szaggatóval szúrtam ki)
- a középről kiszúrt részekből golyókat formázunk
- forró olajban mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük, konyhai papírtörlőre kiszedjük
- tálaláskor 1 vagy 2 nagy korongot még melegen leöntjük a tejföllel, tetejére helyezzük a kicsi gombócot, aztán meglocsoljuk a gyümölcsszósszal
Jó kérdés, hogy mivel kell enni...én a kezeimet használtam. :D
Jó étvágyat!