A készen vásárolt lapokat megtöltjük isteni kakaós tojáskrémmel és kész is van a sütemény.
A krém receptjét szomszédasszony barátnőtől kaptam, kicsit puhítja, de nem lágyítja el a lapokat (épp együtt vásároltunk, amikor kifaggattam), 17 éves nagyfia oldalról hozzászólt a témához:
"Úh, ilyet anyu sokszor csinál, nagyon imádom, de ez az ostya kevés lesz, ezt egyedül megeszem!" :D
Hozzávalók:
- 1 csomag ostyalap (10 db 25 cm átmérőjű ostyalap volt az én csomagomban)
- 4 egész tojás (friss)
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (nekem így kicsit túl kakaós volt, igaz, én nem vagyok csokiimádó)
- 20 dkg vaj
- vanília, pirított mogyoró vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
- a krém gőz fölött készül, ehhez pedig a legfontosabb feladat, hogy találjunk egy olyan fazekat (vagy lábast) és egy olyan tálat, melyek pontosan illenek egymásba és nem szökik ki oldalt a gőz; ha sikerült választani, a fazékban forraljunk fel kb. fél liternyi vizet
- a tálban a tojásokat a cukorral, a kakaóporral, vaníliával keverjük egyneművé, ezután tegyük a gőzre és folyamatos kevergetés közben melegítsük-főzzük (min. 10 perc)
- levéve a gőzről gyakran kavarjuk meg és amikor már csak éppen-éppen langyos, adjuk hozzá a vajat (ha hagyjuk teljesen kihűlni, kicukrosodhat és nem lesz sima a krém)
- két kanálnyi krémet tettem mindegyik ostyalapra, s mire a végére értem, épp el is fogyott (nem kell vastag töltelék, épp csak annyi krémet tegyünk a lapokra, hogy a kockákat kitöltse)
- apróra vágott pirított mogyoróval vagy kókuszreszelékkel a tetejét leszórjuk (közé is mehet, ha intenzívebben szeretnénk érezni benne)
Mária Vargáné Schettrer 2021.11.26. 11:09:06