Katarzis

Tavaszi zöldségleves "harapnivaló" grízgaluskával

2018. április 15. - Katarzis blog

 Persze csak azért tavaszi, mert most épp ez az évszak fut, de hol van már az az idő, amikor zsenge zöldségeket tényleg csak tavasszal kaptunk?! És hogy a "harapnivaló grízgaluska" mit is jelent?

  Anyu mindig hatalmas és habpuha grízgaluskákat készített, abból elég volt 1 darab a vasárnapi levesbe. Nem morzsálódott, annak is megvolt a tartása, de másabb volt, mint az anyósomé, ő aprókat, csinosakat szaggatott, úgy szerette, ha "van mibe harapni".  A titkát is elárulta, ez pedig csak annyi, hogy minden tojáshoz a 3 evőkanál grízen kívül tett még egy kávéskanál lisztet is, illetve minden 3. tojás után a 9 evőkanál grízhez járt nála még egy ráadás, tehát +1 evőkanálnyi. Anyu levesénél a mai napig nincs jobb a világon (biztos van valami titkos összetevője, amit nem akar elárulni), de a grízgaluskáját nem volt érkezésem megtanulni, azt az anyósomtól tanult módszer szerint készítem. Ne gondoljátok, hogy ez egy kemény változat, erről szó sincs, pár perc meleg levesben állás ezt is egészen megpuhítja (a képen pedig látható, hogy a fél kávéskanálnyi nyers massza egy fél evőkanálnyira duzzad), de ez tényleg egy összetartóbb tészta, később sem morzsálódik szét a levesben.

Hozzávalók:

  • grízgaluskához: 2 közepes tojás, 6,5 evőkanál gríz, 2 kávéskanál liszt, 2 csipet só
  • kevés étolaj
  • kb. 50 dkg vegyes leveszöldség (tisztítva az enyémben volt 12-12 dkg petrezselyemgyökér és karalábé, egész kevés zellergumó, 20 dkg sárgarépa)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba (nélküle a leves színe szebb lesz, de nekem az íze többet ér)
  • 1 egész fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, fűszerek (nálam most egész bors, kakukkfű, pirospaprika, csipet gyömbérpor, minicsipet szerecsendió került bele)

 

Elkészítés:

  • a grízgaluskával kezdjük, mert annak min. 1 órát állnia kell, ez az egyik titka, hogy ne főjön szét: az egész tojásokat villával fellazítjuk, két nagyobb csipet sót teszünk bele, a grízzel simára keverjük, legvégül a kevés lisztet is beledolgozzuk; folpackkal a tányért beborítjuk és oldalra tesszük
  • a leveszöldségeket mossuk, hámozzuk, a répákat karikázzuk, a többit kockázzuk
  • az olajon pár percig pirítjuk a mindenséget, 2,5-3 l vízzel felöntjük, hozzáadjuk a sót, egész borsot, aztán a zöldborsót, a megtisztított, szeletelt gombát, egész fej hagymát, fokhagymát (e két utolsót tálalás előtt kidobom, bár akadhat aki szereti főve)
  • sokféle fűszert lehet használni, én a fent említetteket adtam a leveshez
  • amikor már minden puha, a gyengén fövő levesbe beleszaggatjuk a galuskákat (én kávéskanállal, nálam ez a fék, különben a végefelé már hajlamos vagyok az evőkanál hegye helyett az egész kanalat használni a szaggatáshoz :D )
  • 3 perc múlva egy galuskát kiveszek, kettévágom és akkor is kikapcsolom és befedem a levest, ha a közepe még nem teljesen puha (10 perc múlva tökéletes lesz és tálalható)

 

 Jó étvágyat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása