Nem tudom, ténylegesen van-e köze Koreához ennek az elsősorban oroszok-ukránok körében népszerű répasalátának, de nem is ez a fontos, hanem hogy elképesztően eteti magát, és télen-nyáron szezonja van. Válasszunk lédús, nagyobb répákat hozzá, igazán narancssárgákat, a többi hozzávaló pedig gondoskodik, hogy az édes mellett még csípős-savanyú is, tehát igazi pikáns legyen a végeredmény.
Ukrajnában (és biztosan Oroszországban is) készen kapható fűszerkeverék ehhez a különleges salátához, de semmi olyat nem tartalmaz, ami ne lenne kéznél szinte minden konyhában, tehát magunk is elkészíthetjük könnyedén. Én készítettem már azokkal is, a lenti recept alapján is, és azt kell mondanom, így talán még finomabb is.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa (a répa nehéz, darabszámra nem lesz ez sok)
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál 9 %-os ecet (mert az oroszoknál a "normál" ecet 9%-os, természetesen a 10%-os is tökéletes lesz)
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika (lehet picit csípős, de nálunk elég az a csípősség, amit a bors és fokhagyma ad neki)
- 1 közepes fej fokhagyma (ezzel óvatosan, lett már brutálisan fokhagymás :D )
- csipet szerecsendió
- csipet őrölt koriander
- 1 dl olaj
Elkészítés:
- a répát lereszeljük vagy ha van julienne-vágónk, azon csíkokra gyaluljuk (ha van olyan zöldséghámozónk, aki keskeny csíkokat vág, azzal a legeredetibb)
- az összezúzott fokhagymához hozzáadjuk az ecetet, vizet, ízesítőket, összeforgatjuk a sárgarépával, végül az olajat is hozzákeverjük
- legalább pár órát (optimális esetben 24-36 órát) a hűtőben érleljük
- pirított szezámmaggal le lehet szórni a tetejét (a kapott receptben ez nem szerepelt, azért maradt el nálam is)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!