Katarzis

Káposztás paszuly

2019. február 10. - Katarzis blog

Egy szépnek nem igazán mondható, de nagyon szerethető, rusztikus levesféleség következik, amit nálunk soha nem is hívták másképp, mint "Káposztás paszuly".  A paraszti konyha kihagyhatatlan fogása volt télidőben, emlékszem, mi is mindig az ünnepek után készítettük, máskor honnan is lett volna füstölt hús és savanyú káposzta a kamránkban? Nem egy könnyű étel, ezzel tényleg jól lehet lakni, nem sokan követelik utána a második fogást. :D   

Hozzávalók:

  • 3-4 liter víz (kis mennyiségben a hosszú főzési idő miatt nem is érdemes ilyet készíteni, de nem lesz így sem egy kondérral, ennek a víznek a nagy része elfő)
  • 60 dkg száraz bab (a nagy könyv szerint előző este beáztatjuk, de felesleges, ráér a hússal főni 2-3 órát)
  • 1 kg füstölt hús, legjobb a csülök, de tehetünk bele füstölt kolbászt, pár darab oldalast is
  • 90 dkg savanyú káposzta (mosás nélkül, mert úgy az igazi ez az étel, ha utána olyan az ajkad, mint egy jó smárolás után, csíp és éget :D ehhez pedig tényleg savanyú káposzta kell! )
  • 1 nagy fej hagyma (ezt a levesbe főzöm, aztán kidobom, de tehető felkockázva a rántásba is, ahogy megszoktátok)
  • 3 cikk fokhagyma (szintén mehet reszelve vagy egészben, nincs szigorúan megszabva)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • só (csak akkor, ha a húsokból nem fő ki elegendő)
  • 1-2 csípős paprika (mert így kéri a férfinép)
  • rántáshoz 1 fakanál zsír, 2-3 kanál liszt, pirospaprika (minden liter léhez 1 kanál lisztet veszünk, de ezért még soha nem mértem meg a levet, hogy pontos legyek :D )
  • 1 liter tej (a régiek levesbe ritkán pazarolták a tejfölt, azt mindig hagyták a második fogáshoz vagy a süteményekhez)

Elkészítés

  • a száraz babot nagy edényben (az enyém 10 l-es) főni tesszük a megmosott füstölt húsokkal, hagymával, csípős paprikával, fokhagymával
  • amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a kifacsart savanyú káposztát (a levét sem öntjük ki, ha a leves nem lesz elég savanyú, később ebből öntünk hozzá, ecet helyett ezzel savanyítjuk), borsozzuk, ha szükséges, sózzuk
  • amikor már bab is, hús is, káposzta is megfőtt, elkészítjük a rántást, belefőzzük a levesbe, simára kavarjuk, aztán a tejjel felöntjük, kiforraljuk

 Mi mindig azonnal fogyasszuk, de marad másnapra is, hú, az még finomabb (igaz, ilyenkor már a kanál is megáll a hideg ételben :D )

Jó évágyat! :) ♥

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József Vida 2019.02.11. 13:26:38

És milyen fimom.Mi mindig főzünk ilyesmit.Csak mi babos káposztának hivjuk.

Tamás Margit Kovácsné 2019.02.11. 14:29:51

Én is szoktam főzni,nálunk is babos káposztának hívják.az egész család szereti.

Ferenc Varga 2019.02.11. 16:53:02

Sokakat a paszuj zavar meg. Viharsaki gyerek voltam. Paszujból anyám levest főzött. De elkészítette a paszuj, úgy hogy már levesnek is bab nevet adott. Ezt úgy készítette el, hogy a beáztatott babot sok babbal /zöldségekel/ megfőzte levesnek. Amikor megfőtt a babbó annyit kiszedett, hogy a maradék levest beránthassa, esetleg csipettkét is főzhessen bele! A kiszedett babozt kevés vízzel felöntötte, majd rántást készített, zsír, liszt, reszelt, vagy apróra vágott fokhagymával besűrítette. a rántásos edénybe(esetleg ugyanakkora másikba) zsírt melegitett, melyben hosszúkásra vágott vöröshanymát fonnyasztott, örölt pakrikával! A beránott babot cukorral és ecettel ízesitette! AÍmikor kész volt, ennek tetejére öntötte a az elkészített hagymával, paprikával elkáészíatett híg öntetet. Anyám a káposzta és bab keveréket káposztás babnak hívta. Több volt benne a bab. Sólett helyett pobálják ki az álltalam leírt, babfözeléket. Persze egyikbenn sem árt belefőzni kis fülstőlt árút! Jóétvágyat! Egyébbként sokszor késwzítek.

István Bene 2019.02.12. 17:06:15

Ilyen "paraszti ételt" a kiskunságban és a jászságban nem ismertek. Nagyapám igencsak elcsodálkozott volna a tanyán, ha nagyanyán ilyenre vetemedett volna a füstölt hússal éa a kolbásszal.Jobb nem is belegondolni.

Katarzis blog 2019.02.12. 19:53:02

Nálunk azért paszuly, mert a bab maga is "paszuly". :D

Katarzis blog 2019.02.12. 19:54:38

Köszi a leírást, ilyet is szoktak felénk, ez a "törtpaszuly" :)

Katarzis blog 2019.02.12. 20:03:01

Juj, de vicces hozzászólás! :D Hát ilyen elvetemült népek laknak felénk, védelmükben mondom, hogy azért legtöbbször csontos hússal, csülökkel készül a káposztás paszuly, a csont csak nem kár egy levesbe? De ha van miből dőzsölni, húst is főzünk bele, érdemes lenne megkóstolni egyszer, szerintem nem semmiért maradt fent a sok modern kaja mellett.

Kettyo 2019.11.30. 18:42:21

Nálunk a paszuly csak a nagyméretű bab, mint a nagy tarka, vagy az óriás fehér. Kisszemű babra nem mondjuk, hogy paszuly.

Katarzis blog 2019.12.01. 13:09:30

Nálunk mindenféle babra mondják. Itt még a zöldbab is zöldpaszuly.
süti beállítások módosítása