Egy szépnek nem igazán mondható, de nagyon szerethető, rusztikus levesféleség következik, amit nálunk soha nem is hívták másképp, mint "Káposztás paszuly". A paraszti konyha kihagyhatatlan fogása volt télidőben, emlékszem, mi is mindig az ünnepek után készítettük, máskor honnan is lett volna füstölt hús és savanyú káposzta a kamránkban? Nem egy könnyű étel, ezzel tényleg jól lehet lakni, nem sokan követelik utána a második fogást. :D
Hozzávalók:
- 3-4 liter víz (kis mennyiségben a hosszú főzési idő miatt nem is érdemes ilyet készíteni, de nem lesz így sem egy kondérral, ennek a víznek a nagy része elfő)
- 60 dkg száraz bab (a nagy könyv szerint előző este beáztatjuk, de felesleges, ráér a hússal főni 2-3 órát)
- 1 kg füstölt hús, legjobb a csülök, de tehetünk bele füstölt kolbászt, pár darab oldalast is
- 90 dkg savanyú káposzta (mosás nélkül, mert úgy az igazi ez az étel, ha utána olyan az ajkad, mint egy jó smárolás után, csíp és éget :D ehhez pedig tényleg savanyú káposzta kell! )
- 1 nagy fej hagyma (ezt a levesbe főzöm, aztán kidobom, de tehető felkockázva a rántásba is, ahogy megszoktátok)
- 3 cikk fokhagyma (szintén mehet reszelve vagy egészben, nincs szigorúan megszabva)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- só (csak akkor, ha a húsokból nem fő ki elegendő)
- 1-2 csípős paprika (mert így kéri a férfinép)
- rántáshoz 1 fakanál zsír, 2-3 kanál liszt, pirospaprika (minden liter léhez 1 kanál lisztet veszünk, de ezért még soha nem mértem meg a levet, hogy pontos legyek :D )
- 1 liter tej (a régiek levesbe ritkán pazarolták a tejfölt, azt mindig hagyták a második fogáshoz vagy a süteményekhez)
Elkészítés
- a száraz babot nagy edényben (az enyém 10 l-es) főni tesszük a megmosott füstölt húsokkal, hagymával, csípős paprikával, fokhagymával
- amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a kifacsart savanyú káposztát (a levét sem öntjük ki, ha a leves nem lesz elég savanyú, később ebből öntünk hozzá, ecet helyett ezzel savanyítjuk), borsozzuk, ha szükséges, sózzuk
- amikor már bab is, hús is, káposzta is megfőtt, elkészítjük a rántást, belefőzzük a levesbe, simára kavarjuk, aztán a tejjel felöntjük, kiforraljuk
Mi mindig azonnal fogyasszuk, de marad másnapra is, hú, az még finomabb (igaz, ilyenkor már a kanál is megáll a hideg ételben :D )
Jó évágyat! :) ♥
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!
József Vida 2019.02.11. 13:26:38
Tamás Margit Kovácsné 2019.02.11. 14:29:51
Ferenc Varga 2019.02.11. 16:53:02
István Bene 2019.02.12. 17:06:15
Katarzis blog 2019.02.12. 19:53:02
Katarzis blog 2019.02.12. 19:54:38
Katarzis blog 2019.02.12. 20:03:01
Kettyo 2019.11.30. 18:42:21
Katarzis blog 2019.12.01. 13:09:30