Katarzis

Ismered ezeket a régies szabolcsi szavakat?

2019. február 23. - Katarzis blog

 Kicsit bajban voltam ennek a tesztnek a címadásával, mert tudom, hogy sok régi magyar szó nem okvetlenül csak egy tájegységre vonatkozik, itt meg különösen egy olyan környékről van szó, ahol nem elég, hogy együtt élnek szabolcsiak, szatmáriak, beregiek, még a határ túloldaláról is szivárog be némi "pazákárpátszki" nyelvjárás, egyedülállóan gazdaggá téve errefelé a beszélt nyelvet. 

  Ebben a kvízben mindenféle szó van, amit felénk a mindennapokban használtak és használnak, nemcsak idősek, fiatalok is ismerik ezeket, bár nem vagyok biztos abban, hogy mindegyiket. (A pinarétoja például kemény dió a mai tizenéveseknek; bár az összetett szó tagjait külön-külön ismerik és még az is lehet, hogy használják is :O )

  Teszteld magad, tudnád-e miről beszélünk, ha nemcsak térben, de kicsit időben is visszautaznál a mi környékünkre?

   (A képek illusztrációk, a válaszokhoz nem sok közük van, senkit ne tévesszenek meg. :) ) Regisztráció nélkül is ki lehet tölteni a tesztet. 

 JÁTÉK INDÍTÁSA

 

A kvízhez felhasznált képek forrása: pixabay

 

   További kvízeket ide kattintva találsz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása