Katarzis

Improvizált kétkrémes diótorta

2019. február 28. - Katarzis blog

Kicsit eljátszottam az értetlenkedőt, hogy "mégis mire gondolhattok?", amikor a minap a zöldkrémes süteményt kérték tőlem. Persze hogy azonnal tudtam, hogy diócskát akarnak velem süttetni; alig időigényes... a kis formákat zsírozni, nyomkodni, borítgatni, aztán ismét ugyanez, immár a tűzforró kis vasdarabokkal...egész estés program...én is imádom ezt a sütit, de kényszermunka megfelelő hangulat nélkül hozzáfogni.  Aztán kiegyeztünk valami egyszerűbben, főleg mert kiderült, kifejezetten a krémje az, ami annyira kívántatja magát ott a gondolatban, ezt épp tudom, milyen érzés, képes egy étel az embert álmában is üldözni, amíg meg nem szerzi, be nem falja.

    Azért nem lett ez sem egy "kikavarom, tepsibe öntöm és kész" sütemény, de a mai torták bonyolultságához képest egy igazán könnyű összeállítás. A lapja a számomra tökéletes kakaós piskóta, kísérleteztem sokfélével, eddig ettől jobbat nem találtam (mostmár nem is keresek). Kétféle krém készül hozzá, egy főtt diókrém (2 perc főzés, aztán hűtés), és egy egyszerű aromás vajas krém, amiben benne van a "lényeg".

Hozzávalók:

 

Tortalaphoz:

  • 7 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 14 dkg liszt és cukrozatlan kakaópor együtt (2 evőkanál kakaóhoz rakok még annyi lisztet, hogy a mérleg 14 dkg-ot mutasson)
  • fél kávéskanál szódabikarbóna

Diós krémhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj

Zöld diós krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 2 púpos evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • 4 kávéskanál zöld dió aroma

Elkészítés:

  • a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 5 kanál cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral szintén fehéredésig kidolgozzuk
  • a szódabikarbónát belekeverjük a lisztbe, aztán ezt és a kakaót beleszitáljuk a tojássárgájába, simára keverjük
  • kissé kemény masszát kapunk, ezért a felvert tojáshabból feláldozunk 1-2 kanálnyit, hogy kissé fellazítsuk
  • a többi tojáshabot már óvatosan forgatjuk bele
  • 24 cm-es kerek tortaformába öntjük (én sütőpapírt szoktam belevágni, a forma szélét pedig kivajazom), előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük

 

  • a diót összekeverjük a cukorral, liszttel, vaníliával, hozzáadjuk a tejet és 2-3 percig főzzük, amíg a cukorszemcsék teljesen felolvadnak; kevergessük megállás nélkül, mert odakapódik
  • amíg a diós krém hűl, a 20 dkg vajat kihabosítjuk a porcukorral és lassan hozzáadogatjuk az aromákat (ha van készen vaníliapuding, 1-2 kanállal mehet bele, ezzel nem lesz annyira tömény a vajas krém)
  • a kihűlt diós krémbe belekeverjük a 10 dkg vajat, a kettévágott tortalapot ezzel megtöltjük
  • a zöld krémmel a torta tetejét és oldalát burkoljuk be, nem lesz vastagon, de ennyi elegendő is 

 Lehet bárhogyan díszíteni, nálunk a reszelt csoki megy szinte mindenre, valahová el kell használni az étcsokikat is, kapunk néha ajándékba, de megenni senki nem szereti . :D

 

Ha mégis inkább a diócska kerget álmotokban, itt az eredeti recept, jó sütögetést! ♥

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása