Katarzis

Tojásos szendvicskrém, azaz zsidótojás

2019. március 08. - Katarzis blog

Egy olyan nép étele következik, amilyen még nem volt a blogon. Zsidótojás avagy lengyel tojás, de annyira egyszerű dologról van szó, hogy tojásos szendvicskrémnek is nevezhetnénk, főleg mert valószínű, hogy nem is a lent leírt az egészen eredeti recept. Abba ugyanis a hagymát megsütik, libamájat is pirítanak, ez az enyémből kimarad, így a kevésbé eredeti, de ismertebb és igazán közkedvelt változata következik a zsidótojásnak.

    A megadott mennyiségeket lehet arányosan növelni vagy csökkenteni. Ha 5 tojásból készül, azt egy 4 tagú család egy reggelihez elfogyasztja, én nem is szeretem, ha marad belőle, ezért nagyobb adagot soha nem készítek.

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 dkg libazsír
  • 1 púpos teáskanál mustár
  • csipet cukor
  • kb. 1 kávéskanál só
  • fél kávéskanál őrölt bors

Elkészítés:

  • a tojásokat keményre főzzük, jó sós vízben, hogy könnyű legyen megpucolni (igazság: ha 1-2 naposak, sóval sem lesz könnyű, ha régebbiek, só nélkül is könnyen lejön a héja, ez az én tapasztalatom, de azért ha nem felejtem el, minden esetben teszek a főzővízbe)
  • ha kihűltek, a sárgáját kikaparjuk, a fehérjét egészen apróra vágjuk vagy lereszeljük (de ne csíkokra!)
  • a hagymát is finom kockákra vágjuk
  • a tojás sárgáját összetörjük, hozzákeverjük a libazsírt, mustárt, a fűszereket, aztán összeforgatjuk a tojással és a hagymával
  • jó, ha 20 percet- fél órát pihentetjük, ekkor kóstoljuk, ha szükséges, még fűszerezzük, aztán azonnal tálalható
  • zöldhagymát és petrezselymet teszek mellé, nagyon fel tudják dobni az ízét, de nem mindenki szereti, mi ezért nem keverjük bele, csak a szendvicsek tetejére szórjuk (petrezselyemrajongó vagyok, de ehhez az újhagyma a mindenem)

Tipp: lilahagymával is nagyon finom, de azzal csak akkor készítsétek, ha hamar elfogy (pár óra alatt csúnyán megszínezi az egészet)

Jó étvágyat! 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ádám Horváth 2019.03.09. 20:36:27

Nem tudtam, hogy a tojás is lehet zsidó. De tényleg, mi az hogy zsidótojás? A főt tojást minden nép ismeri a kb.100000 éve. A tojásos kenyér elkészítése nem nemzet függő, hanen kreativitás kérdése. Reggel csinálkok tojásos kenyeret magyar mödra, magyartojás néven.:-)

Amerigo Taylor 2019.03.09. 22:24:10

Tudod, a "zsidó tojás" olyan hagyományos, mondhatni, történelmi elnevezés, mint a cigánypecsenye, a franciakrém, az orosz hússaláta, a hollandi mártás, a svéd gomba, és még sorolhatnám. Meglepő, hogy te eddig még nem találkoztál ezzel az elnevezéssel.
süti beállítások módosítása