Katarzis

Brassói aprópecsenye, a legfinomabb "krumpli hússal"

2019. október 10. - Katarzis blog

Azt hittem a brassói kapcsán csupán két, sokat vitatott verzió létezik (zöldborsóval vagy anélkül), aztán felkeresve a Wikipédiát, azt találom, hogy még az eredete sem tisztázott ennek a nagyon finom egytálételnek, csak ez az enciklopédia hatféle lehetőséget említ... hát ha még jobban beleásnánk magunkat a témába, vajon hány felfedezőt és eredeti receptet találnánk?!

Éppen ezért úgy döntöttem, én bizony leírom azt a legelső változatot, amit Bandi barátomnál ettem (ő pedig nagy gourmet) és amit-tőle akkor megtanulva- én is készítek lassan már 20 éve, illetve készítünk, mert a brassóit hálistennek (sok más étel mellett) még a férjemre is rá lehet bízni. 

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertésszűz (és a hiedelemmel ellentétben sertéscombból, de még lapockából is nagyon finom)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • só, bors
  • 1 evőkanál majoranna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál pirosparika
  • 1 kg burgonya (lehet épp annyi is, mint a hús, de ugye ahol gyerekek is vannak, ott a sült krumpli is "értékes")
  • 2 nagy fej hagyma
  • olaj a burgonya kisütéséhez, kevés zsír a hagymához

Elkészítés:

  • a húst egyforma kockákra vágjuk, kb. 1,5-2 cm-esekre
  • a szalonnát finomabbra kockázzuk, megolvasztjuk, majd a szalonnadarabkákat kiszedjük a zsírból
  • nagyobb lángra vesszük, ha kevés zsír sült ki belőle, akkor öntünk hozzá kevés olajat és ebben a forró zsiradékban átforgatjuk a húskockákat, fehéredjenek ki és kapjanak egy kis színt is (ha sokat készítünk, ehhez az kell, hogy ne egyszerre tegyük bele, hanem adagonként, különben levet enged és akkor nem pirul, csak fő), majd ha már az összes a lábasban van, megszórjuk sóval, borssal, és a szalonnakockákat is visszarakhatjuk a húshoz
  • egészen kevés vizet alá-aláöntögetve puhára pároljuk, az utolsó 10 percben tesszük bele a majorannát, az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, és egészen a végefelé megszórjuk pirospaprikával; a vízzel pedig úgy zsonglőrködünk, hogy a vége ne egy zsírjára teljesen lesült pörkölt legyen, hanem egy szaftos tokány 
  • a krumplit meghámozzuk, a hússal egyforma méretűre kockázzuk és olajban kisütjük, mint az egyszerű sült krumplit
  • amíg ez készül, a hagymát felkarikázzuk, a zsírban üvegesre pároljuk
  • ha a krumpli és a hús is kész, összeöntjük a kettőt és 1-2 percig együtt sütjük, óvatosan forgatva, hogy a hús ne essen szét szálaira, a sült krumpli így beissza a pörkölt levét és valami nagyon finom étel keveredik ezekből a teljesen egyszerű hozzávalókból
  • a sok helyen népszerű zöldborsó helyett mi nagy adag sült hagymakarikával koronázzuk meg a tányérunkon (nem azért, mert borsóval rossz lenne, de így szerettük meg, jó hagymásan és nem hiányolunk belőle semmi extra hozzávalót)
  • savanyúsággal vagy édes befőttel tálaljuk

 

Ha szeretnétek kicsit az eredetéről is olvasgatni, jó cikk a témában:

BRASSÓI APRÓPECSENYE – a brassói aprópecsenye története

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása