Kevés vidék van Magyarországon, ahol a rántással készült leveseket nem tejföllel, hanem tejjel öntik fel. A szatmári részen az ilyen levesek mindennaposak, ezek az ú. n. "ételek" (egy érdekesen kiejtett é betűvel), készül ez krumplival, babbal, zöldbabbal, de a köménymagos leves vagy a tojásleves is egy ilyen egyszerre rántott és habart első fogás.
Most a zöldbabnak van szezonja, ezért "zódpaszujos étel" ilyentájt minden héten fő ott, ahol szeretik. Egy roppant egyszerű levesféle, ami valamelyest tápláló is, de persze, ha aratóknak készül, azért legyen mellé valami vastagabb második is. :D Felénk soha nem ízesítik se kaporral, se szerecsendióval, esetleg fokhagymával vagy petrezselyemzölddel, de lehet kísérletezgetni, hogy mivel lehetne kissé karakteresebbé tenni az ízét.
Hozzávalók:
- 60 dkg zöldbab
- kevés zsír vagy étolaj
- 2 evőkanál liszt (mindig annyi kanál, ahány liter leveslé készül, itt azért 2, mert 1 liter víz+ 1 liter tej)
- 1 liter tej
- só, bors, őrölt pirospaprika, csipet vegeta
- ecet (tálaláshoz, aki azzal szereti)
Elkészítés:
- a zöldbab 2 végét lecsípjük és kb. 3 cm-es darabokra tördeljük
- kb. 1,2 l enyhén sós vízben megfőzzük (ne puhítsuk el nagyon)
- a zsiradékban zsemleszínűtől kissé sötétebbre pirítjuk a lisztet, utolsó pillanatban belekeverjük a pirospaprikát, aztán az elkészült rántást belekeverjük a zöldbabos főzőlébe (lehet felönteni előtte hideg vízzel, ha valaki így szokta meg, de én inkább kissé zsírosabbra csinálom, így hamar szétfő, nem lesz csomós; és persze kevergetem is, amíg homogén nem lesz a leveslé; ha pedig csomót látok, azt szétnyomom :D )
- kb. fél percig szoktam főzni a rántást a leveslében, ezután öntjük fel a tejjel és amíg felforr, kóstolgatjuk, meg is ízesítjük
- anyósom mindig belefőzte az ecetet is, én azt nagyon nem szeretem benne, de aki kéri tehet bele a tányérján
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!