Katarzis

Piros-fehér-zöld torta nemzeti ünnepünkre

2021. március 11. - Katarzis blog

Nemzeti ünnepünk alkalmából mi más lenne stílusosabb desszert, mint magyar zászlónkat szimbolizáló édes-krémes-málnás torta?

zaszlo_torta.JPG

Ez igazából egy alaptorta, amit mindenki kedve szerint ízesíthet még, ha a megadott vaníliás-mandulás-málnás ízeket kevésnek tartaná, az ízek kitalálása általában a sütés kellemesen kreatív része. Amit kevésbé szeretünk, az az arányok megtalálása, kicsit én is elszámoltam magamat, osztoztam-szoroztam, mégis túl sok lett a krém (képen látható is), viszont a mennyiségeket már korrigálva úgy adtam meg, hogy szépen arányosan legyenek a rétegek, ahogy a zászlónkon is a három szín.

Hozzávalók:

(24 cm-es kerek tortaformához)

 

Piskótához:

  • 3 tojás
  • 4 kanál cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 evőkanál mandula-aroma+1 kávéskanál zöld ételfesték
  • 4 kanál liszt
  • fél tasak sütőpor

Krém:

  • 1 tasak tejszín vagy vaníliaízű pudingpor
  • 10 kanál porcukor
  • 3,5 dl tej
  • 20 dkg vaj (én 25 dkg-ot tettem bele, az kicsit sok)

Zselés réteghez:

  • 3 tasak piros tortazselé (nem zselatin!) +1 kávéskanál piros ételfesték
  • cukor ízlés szerint, de 1-2 kanál mindenképp, hogy a száraz zseléporhoz hozzákeverjük
  • 7,5 dl málnaszörpös víz (kicsit töményebb legyen, mint amikor üdítőnek készítjük)
  • 1 marék málna (elhagyható, de nagyon finom benne)

 

Elkészítés:

  • elkészítjük a piskótát a szokásos módon, az aromával és ételfestékkel megadva neki a zöld színt (ha zöldebbre szeretnénk, tegyünk kicsit több színezőt a megadottnál)
  • a pudingport megfőzzük a tejben, kihűtjük, aztán jól kikeverjük a porcukorral kihabosított vajjal
  • a tortazselét a tasakon feltüntetett módon készítjük el (általában fél-egy perces főzés szükséges, ellentétben a tiszta zselatinnal)
  • a tortalapon egyenletesen eloszlatjuk a krémet, aztán keretbe tesszük, hogy a ráöntött zselatin ne folyjon le róla
  • a zseléréteg alá rakhatjuk a málnát, de ne vastagon, csak annyit, hogy aztán szép egyenletes elterüljön rajta a piros zselé 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása