Nemzeti ünnepünk alkalmából mi más lenne stílusosabb desszert, mint magyar zászlónkat szimbolizáló édes-krémes-málnás torta?
Ez igazából egy alaptorta, amit mindenki kedve szerint ízesíthet még, ha a megadott vaníliás-mandulás-málnás ízeket kevésnek tartaná, az ízek kitalálása általában a sütés kellemesen kreatív része. Amit kevésbé szeretünk, az az arányok megtalálása, kicsit én is elszámoltam magamat, osztoztam-szoroztam, mégis túl sok lett a krém (képen látható is), viszont a mennyiségeket már korrigálva úgy adtam meg, hogy szépen arányosan legyenek a rétegek, ahogy a zászlónkon is a három szín.
Hozzávalók:
(24 cm-es kerek tortaformához)
Piskótához:
- 3 tojás
- 4 kanál cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 evőkanál mandula-aroma+1 kávéskanál zöld ételfesték
- 4 kanál liszt
- fél tasak sütőpor
Krém:
- 1 tasak tejszín vagy vaníliaízű pudingpor
- 10 kanál porcukor
- 3,5 dl tej
- 20 dkg vaj (én 25 dkg-ot tettem bele, az kicsit sok)
Zselés réteghez:
- 3 tasak piros tortazselé (nem zselatin!) +1 kávéskanál piros ételfesték
- cukor ízlés szerint, de 1-2 kanál mindenképp, hogy a száraz zseléporhoz hozzákeverjük
- 7,5 dl málnaszörpös víz (kicsit töményebb legyen, mint amikor üdítőnek készítjük)
- 1 marék málna (elhagyható, de nagyon finom benne)
Elkészítés:
- elkészítjük a piskótát a szokásos módon, az aromával és ételfestékkel megadva neki a zöld színt (ha zöldebbre szeretnénk, tegyünk kicsit több színezőt a megadottnál)
- a pudingport megfőzzük a tejben, kihűtjük, aztán jól kikeverjük a porcukorral kihabosított vajjal
- a tortazselét a tasakon feltüntetett módon készítjük el (általában fél-egy perces főzés szükséges, ellentétben a tiszta zselatinnal)
- a tortalapon egyenletesen eloszlatjuk a krémet, aztán keretbe tesszük, hogy a ráöntött zselatin ne folyjon le róla
- a zseléréteg alá rakhatjuk a málnát, de ne vastagon, csak annyit, hogy aztán szép egyenletes elterüljön rajta a piros zselé