Katarzis

Első lépések a gluténmentes konyhához

2022. október 19. - Katarzis blog

Nem tudok elég hálás lenni, hogy a cöliákia diagnózisa egy olyan országban és olyan korban ért minket, amikor, ha nehézségek árán is, de meg tudjuk valósítani ezt a fajta diétát.  Bár az esetek nagy részében a pozitív eredménnyel nem egyik napról a másikra szembesítik az embert, tulajdonképpen lehet rá számítani, a kezdeti pánik mégis valahol természetes.  Az első nap legfontosabb tennivalóit gyűjtöttem össze ebben a bejegyzésben.

glutenmentes_elsolepesek.JPG

Valószínű, hogy lesz hivatalos ügyintézésünk is, mégis a legfontosabb az, hogy éhezésmentés legyen az átállás. Gyerekeknél ehhez szinte azonnal át kell adni a megfelelő igazolásokat az intézményeknek, ez bennünket (csak otthon étkező 17 évessel) nem érintett, én ezért csak az otthoni konyhára vonatkozó tudnivalókat gyűjtöttem össze.

1. Gondoljuk át, milyen ételeket készíthetünk változtatás nélkül!

Mielőtt összevásárolnánk mindent és pániksütésbe kezdenénk, át kell gondolni és akár le is jegyzetelni, hogy melyek azok az ételek, melyek eleve nem tartalmaznak gluténos alapanyagot és ugyanúgy készíthetjük, mint korábban. Írjunk ezekből menüt 2-3 napra, amíg letisztul az egész diéta-dolog.

Lehet minden, amit tisztán (feldolgozás nélkül) veszünk meg a boltból vagy a piacról, tehát zöldség, gyümölcs, burgonya, rizs, hajdina, olajos magvak, kukorica, tojás, hüvelyesek, húsok, halak. Lehet használni cukrot, mézet, zsírt, olajat. Mehetnek a tejtermékek is, de ezekkel kicsit óvatosabban, a sérült bélbolyhok miatt sok esetben önmagukban is panaszokat okoznak, ez a diéta előrehaladtával normalizálódhat. 

Teljesen tiltott minden, ami búza, rozs, árpa, tönkölybúza, tritikálé, az ezekből készült lisztek, darák, morzsák, tésztafélék, kenyér, pékáruk, kekszek, sütemények, müzlik, szójaszósz, sör. Tilos a jelöletlen zab, zabpehely. És tiltottak a gluténmentes élelmiszerek is, ha azok feldolgozás során kaptak olyan összetevőt, amely glutént tartalmaz vagy tartalmazhat: fagyasztott sült krumpli, zöldségkeverékek, kovászos uborka, panírozott gyorsfagyasztott élelmiszerek, felvágottak, virslik, ketchup, chips, ízesített joghurtok, lisztezett aszalt gyümölcsök, leves- és szószporok, de még a porcukor is. Ez utóbbi felsorolt élelmiszerek között fogunk találni gluténmenteseket, ezekről egyáltalán nem kell lemondani, csak megtalálni majd a nekünk is megfelelőt. Amíg nem tudjuk valamiről, hogy biztosan gluténmentes-e, egyelőre hagyjuk ki az étkezésből.

Én ebben a posztban gyűjtöttem össze azokat a korábbi recepteket, melyekben semmiféle liszt és lisztnemű dolog nincs. Ott is jelzem, de itt is írom, hogy a fűszerek gluténmentessége minden tasaknál ellenőrizendő!

2. Nézzük át az otthoni fűszereinket, ha szükséges szerezzünk be gluténmenteseket!

Ahhoz hogy tényleg gluténmentes ételek készüljenek az egyébként gluténmentes alapanyagokból, át kell nézni az otthoni fűszereket, a továbbiakban csak azok használhatóak, melyek nyomokban sem tartalmaznak glutént. Mi azokat is kerüljük, melyek gluténos dolgokat is feldolgozó üzemben készülnek (és ezt a gyártó rá is írja a csomagolásra). Ezért a  gluténmentes konyhában a biztonság kedvéért nem használjuk a Horváth Rozi és Kotányi fűszereket, de szeretjük a Lucullus márkát. A Lucullus fűszerek korrekt allergéninfóval rendelkeznek és szinte mindenhol kaphatóak, de speciális üzletekben van bőven választék másféle, jelölten gluténmentes fűszerekből is. Így az elején (és lehet a továbbiakban is) a Lucullus tökéletes, de minden tasakot olvassunk el (pl. a forralt bor fűszer-keverékük még nekik sem gluténmentes). Ketchup, mustár, majonéz lehet Univer; leveskocka Knorr; levesízesítő Vegeta Natur; vanília, sütőpor, citromsó, szódabikarbóna, száraz élesztő pedig Haas, bár ez utóbbiak valószínűleg csak akkor kellenek majd, ha már sütögetni kezdünk. Pár apró dolog kicserélésével elég sok minden készülhet ugyanúgy, mint eddig.

glutenmentes_elsolepesek.JPG

3. Vásároljunk új fakanalakat, vágódeszkát, teflonserpenyőt, szűrőket!

Konyhai eszközeink többsége alapos tisztítás után továbbra is használható. Amiből fontos azonnal újat beszerezni: vágódeszkák, fakanalak, tésztaszűrők és mi még egy vadiúj serpenyőt is vettünk. Ha már sütjük a gluténmentes dolgokat, akkor lesz szükségünk új nyújtótáblára és sodrófára. (Végszükség esetén lehet nyújtani rizslisztes sütőpapíron, sodrófának pedig a lefogyott folpack-guriga is megteszi.) A kenyérpirító, szendvicssütő lecserélését is ajánlják, de ehhez már vannak tasakok, amibe helyezve a kenyér biztonságosan mehet a közös kenyérpirítóba és szendvicssütőbe. (Sőt én úgy olvastam, speciális tasak nélkül, egyszerű sütőpapírral beborítva is.) Ha nincs otthon sütőpapír, tiszta tasak, új szivacs, azokból is vásároljunk be már a legelső napon.

4. Keressük meg azt a helyet, ahonnan beszerezzük a kenyeret!

Optimális esetben ez a hely a közelünkben van, de ha nem vagyunk ennyire szerencsések, akkor neten lesz bőven webshop, ahol gyorsan tudunk leadni egy rendelést, ezt nem érdemes halasztani, hiszen 1-2 nap kell még, hogy ideérjen. Ha már ilyen oldalon járunk, ne csak kenyér, hanem néhány müzliszelet, kekszféle, univerzális liszt, rizsliszt, panírmorzsa, útifűmaghéj és néhány csomag gluténmentes száraztészta is kerüljön a kosárba. Természetesen ha személyesen találtunk ilyen termékeket árusító üzletet, ott is ilyesmik legyenek az első túlélőcsomagban, de inkább most mindenből még csak 1 darab, kóstolásra. 

5. Ne az első napon akarjunk minden másról is lemondani!

Nagyon sok olyan kedvelt édesség, nasi van, amit nem épp az egészségessége miatt eszünk meg, de gluténmentes és továbbra is fogyaszthatjuk. Tehát ha kívánjuk, bátran vegyünk magunknak glutént nem tartalmazó Túró Rudit, Toffifeet, Nutellát, Csiki chipset, és ha kedvünk van, ihatunk Pepsit, bort vagy akár egy kupica jó magyar pálinkát is. (A felsorolás nem biztatás és nem teljes. :)  A poszt megjelenésekor sokkal több terméket tudtam felsorolni, sajnos az eredetileg itt megemlített finomságok közül néhányat törölni kellett, mert  másik ország üzemébe tették át a gyártását és ott nem tudják garantálni a gluténmentességet. Éppen ezért soha ne többéves gyártói nyilatkozatok alapján döntsük el egy termék fogyaszthatóságát, hanem mindig az aktuális csomagolást nézzük! )

6. Beszéljük meg a szabályokat a családtagokkal!

Ez elkerülhetetlen és azokat érinti, akik gluténos dolgokat fogyasztanak vagy készítenek a konyhánkban (házastárs, testvérek) illetve azokat, akik étellel kínálnak, kínálhatnak (nagyszülő, barátnő, gyerekeknél kedves szomszéd néni).

Ami mostantól legyen tilos:

  • hagyományos kenyérrel, keksszel stb. morzsázni a gluténmentes étel közelében
  • közös étkezés közben hagyományos kenyeret a közös tálalótálon keresztül átadni
  • elkészült ételbe, szaftba a lábosba, serpenyőbe titokban kenyeret mártogatni (kivéve, ha egész biztosan nem eszik belőle a lisztérzékeny)
  • ha vegyes a konyha, akkor a gluténmentes fakanalat "véletlenül" rossz ételbe beletenni, a vágódeszkán "véletlenül" búzalisztes szendvicset készíteni
  • közös ételekhez a csomagolás elolvasása nélkül vásárolni alapanyagot 
  • ugyanazzal a szivaccsal mosni az "új" fakanalat és azt a fazekat, amiben hagyományos spagetti főtt
  • titokban tartani, ha valamit vétettünk a fentiek közül (Emberek vagyunk, figyelmetlenek, gyakran sietünk vagy kapkodunk. A legfontosabb a diétahibák elkerülése, de ha megtörtént egy "szennyezés", jobb szólni, akkor nem fogyasztja el az illető és nem lesz semmi gond.)
  • tilos még kinevetni a diétával járó szigorúságot és vitázni velünk, hogy mi ehető és mi nem (olyanoknak, akiket nem érint ez a betegség; a témában tapasztaltabbak tanácsait viszont meghallgatjuk, megköszönjük, megfogadjuk)

Kisgyermekes családoknál valószínűleg még több szabály és még nagyobb óvatosság szükséges.

Amit kérhetünk családtagjainktól, barátoktól:

 

  • szólni, ha gluténmentes termékek akciózva vannak valahol
  • szólni, ha a közelünkben olyan üzlet nyílt, ahol gluténmentes dolgokat (is) árusítanak
  • szólni, ha valamelyik cég terméke gluténmentes jelölést kapott vagy új, gluténmentes terméket dobtak piacra
  • szólni, ha visszahívtak terméket, különösen ha ez gluténszennyezettséggel kapcsolatos

 

7. Csatlakozzunk gluténmentesen étkezők csoportjaihoz!

Ha már beszereztük a legfontosabb alapanyagokat, kezdjük el keresni sorstársaink közösségét. Ez sok esetben kimerül annyiban, hogy facebookon csatlakozunk azokhoz a csoportokhoz, akik gluténmentes recepteket osztanak meg illetve a betegséggel vagy a diétával kapcsolatos kérdéseket beszélik meg egymás között. Hatalmas segítség egy ilyen csoport akkor is, ha soha nem posztolunk, nem kérdezünk, csak olvassuk őket illetve használjuk a csoport keresőjét, ha valaminek szeretnénk utánanézni. A legtöbb kérdés, ami bennünk felmerül, azt már valaki feltette korábban, válasz is van szerencsére mindig. Érdemes egyúttal gluténmentes recepteket megosztó oldalakat, blogokat, youtubereket is bekövetni illetve a gluténmentes termékeket árusító webshopok receptjeit olvasgatni, fejben már próbálgatni, termékvéleményeknek utánanézni. Az azonnali kísérletezgetés nem biztos, hogy jó ötlet, a gluténmentes konyhában a sok elrontott étel nem tesz jót se a pénztárcánknak, sem az önbizalmunknak. Ha mindenképp azonnal sütni akarunk, akkor viszont jobb az elején biztosra menni, azaz adagokat, időt, hőfokot betartani egy-egy receptnél. De lesz még erre később is lehetőségünk.

Kitartást mindenkinek! Jók vagyunk, megoldjuk!

Források:

https://www.pottyos.hu/tudtad.php

https://mentesbolt.dietabc.hu/?s=lucullus&post_type=product&dgwt_wcas=1

https://www.ferrero.hu/NUTELLA

https://www.toffifee.hu/hu/gyik/

https://www.vegeta.hu/hu/termekek/natur/vegeta-natur

https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004003209253

https://www.univer.hu/api/uploads/univer/downloads/Tapanyag-allergen-gasztro-20200417.pdf

https://csikisor.hu/pages/csiki-csipsz

https://glutenerzekeny.hu/mit-ehet-es-mit-nem-egy-glutenerzekeny-osszefoglalo-tablazat/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása