Katarzis

Kókuszgolyó- a No.1 sütemény

2015. április 27. - Katarzis blog

Legelső gasztro témájú bejegyzésem a világ legegyszerűbb süteményéről fog szólni, amely ráadásul finom is, nemhiába sokak első számú kedvence.  Ez pedig a jó öreg kókuszgolyó, ha még soha nem készítettél, ez a bejegyzés neked szól, mert szerintem ez az a süti, amiből 20 perc alatt is tekintélyes vendégváró adagot tudunk készíteni, egy abszolút kezdő  is elboldogul vele és végül de nem utolsósorban, nincs szigorú receptje, nyugodtan lehet variálni attól függően, hogy mi van odahaza és milyen ízek a kedvenceink. 

 

A kókuszgolyó alapreceptje nálam:

 

  • 65 dkg darált keksz
  • 25 dkg darált dió
  • 2 kanál cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 teáskanál őrölt feketekávé
  • 2,5 dl tej
  • kb. 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 vaníliás cukor, de még jobb a vanília-esszencia
  • pár csepp rumaroma
  • 5 evőkanál kókuszreszelék a beleforgatáshoz

 

   A tejben elolvasztjuk a vaníliáscukrot, belecsepegtetjük az aromákat.  (A bolti tej felforralására nincs szükség, a házi, frissen fejt tehéntejet viszont ajánlott felforralni. Ez a forró tej viszont épp jól jön, ha elfelejtünk porcukrot venni, mert elolvad benne a kristálycukor. Mivel azonban ezzel jelentősen megnöveljük a folyadék mennyiségét, ilyen esetekben kevesebb tej is elég összegyúrni.)  

   Tehát akkor a vajjal és a (kihűlt, cukros) tejjel összegyúrjuk a hozzávalókat, golyókat formázunk, kókuszreszelékbe beleforgatjuk. És kész is van. Úgy a leggyorsabb a forgatás, ha 5-6 golyót megcsinálunk és egy mozdulattal a tenyerünkkel mindet egyszerre belehempergetjük egy nagyobb mélytányérban.

  Minden elhagyható, minden variálható. Mehet több keksz, kevesebb dió (vagy semennyi). Rumaroma nem fontos, nem mindenki szereti. Mivel a keksz édes, nem muszáj ennyi cukor, ha valakinek korlátozni kell a fogyasztását, próbálja kevesebbel, bár szerintem a cukrozatlan kakaópor és a kávé megköveteli ezt a 20 dkg-ot. Ha valaki nagyon kókuszosan szereti, akár gyúrhat is bele 1-2 kanál reszeléket. A kávé ízét nagyon szeretem benne, ha nem érzem elég intenzíven, még rakok bele ezen felül is, de ha te nem szereted, elhagyhatod.  A golyókat tej és vaj helyett feketekávéval vagy meggybefőtt levével is össze lehet gyúrni vagy vehetünk kicsit ebből, kicsit abból, ha semmi nincs, egyszerű szirup (cukorral felfőzött víz ) is megteszi, én még nem próbáltam, de ha a feketekávé összeállítja, akkor szerintem ez is.  Arra ügyeljünk, hogy a folyadékot apránként adagoljuk, csak annyi kell, amennyivel összeáll, volt már, hogy kicsit ellágyítottam, ilyenkor kevertem még bele valami szárazat, kekszet vagy kókuszreszeléket, a dió úgy éreztem nem igazán szívja fel.

  Nem azért lett ilyen hosszú ez a bejegyzés, mert sok idő elkészíteni, igazából 15 perc alatt megvan, gyúrással, formázással együtt. A fent leírt adagból tegnap 68 darab közepes golyó készült.

 

Kókuszgolyó- a No.1 sütemény

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása