Katarzis

Minden gyerek kedvence: a madártej

2015. május 14. - Katarzis blog

Ki ne szeretné a madártejet?  Nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is nagy kedvence, tőlem a kicsi lányom úgy kérte régen: "Olyat csinálj, ami olyan, mint a fagyi és kanállal esszük!"

 Ennek a klasszikus finomságnak most a nagymamám által tanított változatát fogom elmesélni, ami lehet, hogy nem a legeredetibb francia recept, de én így szerettem meg, és magam is így készítem.

 Illetve mégsem lesz ez teljesen olyan, mert a technika adta lehetőségeket kihasználva és mások tapasztalataira hagyatkozva a hab nálam is már jó ideje a mikróban fő meg,  épp a "nemszeretem-részt" kihagyva az egész madártej-készítésből, a végeredmény pedig semmivel sem rosszabb, sőt talán még jobb is, mint amikor a tejben főztük ki.

Általában két liter tejből készül, én most az alapreceptet írom le, ami azt jelenti , hogy 1 liter tej és hozzá 4 tojás. Igaz, ennyiből csak kóstolásra jut egy négytagú családnak, lehet elfogy még melegen, pedig jól lehűtve az igazi, hűsítő és tápláló fagyi-pótló.

 

Alaprecept:

 

1 liter tej

4 tojás, ami nagyon-nagyon-nagyon friss legyen

8 kanál cukor

vanília (vaníliarúd vagy vaníliáscukor is jó, de abból legalább két tasak)

 

Az elkészítése ma pontosan 20 percet vett igénybe.

A tejet felteszem forrni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a cukor felével jó kemény habbá verem, a sárgáját a másik 4 kanál cukorral és a vaníliával kikeverem. A habgaluskákat egy nagyobb lapos tányérra rakom, és egyetlen percre a mikróba teszem, a legmagasabb fokozatra. A 4 tojás habját kétszerre tudom megmikrózni, mert számolni kell azzal is, hogy mire elkészül, a duplájára nő.

 

Minden gyerek kedvence: a madártej

 

Mire ezzel végzek, a tej is majdnem forr, egy keveset belőle a tojássárgájához merek, fellazítom vele, majd az egészet visszacsurgatom a lábosba. Felfőzöm, de azonnal kapcsolom is ki, nem szabad forrnia elvileg. Egy porcelántálba átöntöm. A habgaluskákat rárakom. Ha senki nincs otthon, akkor hűtöm. Ha otthon vannak, akkor tálalok.  :)

 

Tippek:

  • Az eredeti francia-receptet keresed? Sűrűbb lesz, igazi angolkrémet kapunk, ha 6-8 tojással készítjük és a tej felét tejszínnel helyettesítjük.
  • Sűrű legyen, de spórolósan? Minden liter tejhez fél kanál liszttel vagy egy harmad tasak pudingporral keverjük ki a tojássárgáját.
  • Mikró nélkül készüljön? A felvert habot a forrásban lévő tejben kell kifőzni, 1-1  percig a galuskák mindkét oldalát. A hab a kétszeresére nő, ezért ne rakjunk bele sokat, és ott ne hagyjuk, mert ahogy nőnek, elzárják a gőzt, ezért ha nem mozgatjuk meg, kifuthat az egész. Vízben is ki lehet főzni, én még úgy nem próbáltam, de állítólag sokkal szebb lesz a hab, gondolom holmi pillék nem törik meg a galuskák simaságát.
  • Mi a szép hab titka? Keményre felverni, a cukorral is jól kidolgozni és vízbe mártogatott kanállal rakni a tejbe főzni vagy a tányérra, amin megy a mikróba.
  • Túl édes így szerinted? Készülhet a hab teljesen cukor nélkül is, egy csipet sóval.
  • Miért olyan fura az én habom? Mert citromhéjat reszeltem bele, ez most az én nagy kedvencem. :)

Minden gyerek kedvence: a madártej

 

 Jó étvágyat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása