Katarzis

Csillagászat 3 percben

2015. május 27. - Katarzis blog

 4 évesen csillagász szerettem volna lenni.

Anyukámnak voltak kétségei:

"Rendben! De az nem olyan egyszerű. Nagyon sokat kell hozzá tanulni."

 Nem ijesztett meg. Hogy is gondolta, hogy ezzel el lehet tántorítani egy 4 éves gyermeket az álmaitól?! Különben is odáig voltam magamtól, mert már egyedül elszámoltam 10-ig. Jöhet ennél nagyobb kihívás is tanulás terén?!

Elkezdtem hát megalapozni jövőbeli hivatásomat és rongyosra lapozgattam egy könyvet, ami a bolygókról, csillagokról, üstökösökről szólt.

Aztán hatévesen rájöttem, hogy a "tanulás" mégsem nekem való elfoglaltság, ülni egy helyben és olyasmivel foglalkozni, ami se nem érdekes, se nem vicces, mi ebben a buli?!  De legjobban akkor ment el a kedvem az egésztől, amikor elárulták a meztelen igazságot: attól még, hogy csillagász leszek, nem biztos  hogy eljutok a világűrbe és/vagy a Holdra. Így tört össze egy álom. :(

De a rajongás megmaradt. És azóta is kiszúrok minden erről szóló kisfilmet, videót.

Most ezt találtam. Egy 3 perces videó, ami ismételten rádöbbent, hogy ami nekünk a Világ, a Minden, az egy porszemnél is kisebb a tényleges világmindenség viszonylatában. Nézzük hát kívülről bolygónkat,  galaxisunkat, igaz, orosz a feliratozás, de a képek szinte mindent elmondanak vagy  puskázhatsz is tőlem a videó alatt.

 

Galaxisunk-a Tejútrendszer- az ún. Lokális Csoportban, egy galaxishalmazban található, ami kb. 30 galaxist tartalmaz.  Köztük van például az Androméda spirálgalaxis is, ami bár 2,3 millió fényévre van tőlünk, szabad szemmel is látható a Földről. A mi naprendszerünk a Tejútrendszer egyik mellékkarjában helyezkedik el.

 0:27 Hűséges kísérőnk, a Hold 384 467 km-re kering körülöttünk.  Ez nem is annyira kicsi távolság,  a Naprendszer összes bolygója beleférne.

0:42 A Szaturnusz gyűrűi olyan szélesek,  hat Föld simán elférne rajtuk.

0:56 Égi száguldásunk közepette  rengeteg aszteroidával találkozunk. Némelyik nagyobb, mint Los Angeles.

1:03 Így néz ki földünk a többi bolygóhoz viszonyítva.

1:11 Így látszik bolygónk a Marsról.

1:14 Így pedig a Szaturnuszról gyűrűjéről.

1:18 A Naprendszer széléről már csak ennyik vagyunk.

1:29 A lenyugvó Nap a Marsról.

 Több csillag van a kozmoszban, mint homokszem a föld összes  tengerpartján. A mi csillagunk a Nap, egy igazán kicsi csillag, sokkal, de sokkal nagyobbak is léteznek.

1:59 Ha  a Napot egy fehérvérsejt nagyságúnak vesszük, akkor a galaxisunk csak annyi, mint Oroszország területe.

2:12 Csak a mi galaxisunkban kb. 400 milliárd csillag található, ebből egy tiszta éjjelen kb. 2000-t láthatunk szabad szemmel. Ha tehát  este felnézünk az égre, a millió csillagra, a Tejútnak csak egészen kicsi részét látjuk, annyit csak, amennyi ebben a sárga körben van.

2:22 Pedig egy igazán kicsike galaxis a mienk, sokkal kisebb az Andromédánál, ami a legnagyobb a Lokális Csoport galaxisai közül és így néz ki az IC 1011 nevű galaxishoz viszonyítva, ami a legnagyobb, amit eddig felfedeztek.

 Az univerzum emberi ésszel felfoghatatlanul hatalmas.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása